‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMariana Stratulat, apicultoare: Vrem să construim o hală pentru ambalarea mierii, pentru a o...

Mariana Stratulat, apicultoare: Vrem să construim o hală pentru ambalarea mierii, pentru a o comercializa sub marca proprie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Despre albine și apicultură cunoaște încă din copilărie, deoarece părinții dețineau câțiva stupi, iar ea, copilă fiind, ajuta cu ce putea.

Ulterior, când s-a căsătorit și și-a creat propria familie, a decis, împreună cu soțul, să renască această frumoasă tradiție, astfel că au pornit de la 3 stupi pe care îi aveau în gospodărie părinții.

Este istoria Marianei Stratulat din comuna Băcioi, care povestește că, ceea cu ce se ocupă este mai mult un hobby, decât o afacere, dar care le aduce pe lângă satisfacție, împlinire și unele beneficii financiare. Astfel, în anul 2019, au inițiat mica stupină în care se implică toată familia.

„La moment, avem o stupină cu 70 de familii de albine. Am participat la mai multe concursuri organizate de diferite Proiecte de finanțare din țară, inclusiv am depus dosarul și la UCIP IFAD, care oferă credite cu porțiune de grant pentru finanțarea femeilor antreprenoare în localitățile rurale în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (RRP). Cu suportul financiar obținut, am procurat mai multe utilaje necesare pentru dezvoltarea activității apicole”.

‹ adv ›

Tânăra povestește că, datorită acestui suport, au reușit să procure o centrifugă, un sublimator pentru tratarea familiilor de albine atât toamna, cât și primăvara devreme, dar și stupi verticali.

„În sezonul când este mult de muncă în stupină, lucrăm împreună cu soțul, ajutați de părinții noștri, care cunosc mult mai multe subtilități ale apiculturii decât noi. La moment, ne descurcăm cu forțele proprii”.

Recunoaște că, începuturile nu au fost deloc ușoare, dar datorită insistenței și dorinței, susținerii din partea familiei, au reușit să soluționeze diferite probleme.

„Îmi amintesc că, atunci când am început abia să dezvoltăm afacerea, ne-am confruntat cu mai multe provocări, inclusiv din partea companiei care trebuia să ne construiască stupii, dar nu și-a onorat obligațiunile și nu s-a încadrat în timpul anunțat inițial. Astfel că, am fost nevoiți să reziliem contractul și să apelăm la alți furnizori. La fel, am avut dificultăți și cu apicultorii de la care am procurat familiile de albine. În ceea ce ține de comercializarea mierii, ajunge la procesatori. Dar, cu părere de rău, în anul curent, prețul oferit a fost unul foarte mic, nu am reușit nici să ne acoperim cheltuielile pe care le-am avut. În fine, cred că astfel de probleme sunt caracteristice pentru toate afacerile de la noi”.

Mariana Stratulat a mai menționat că, atunci când este nevoie de a efectua tratamente în stupină apelează la colegi, medici veterinari din regiune, dar și la consultanții din magazinele apicole, care le fac recomandările necesare.

„Suntem încă la început de drum, ne informăm și studiem toate oportunitățile care apar, așa am aflat și despre apelul de granturi lansat de UCIP IFAD. Am decis să participăm, pentru că aveam nevoie de dezvoltare și ne propunem, pe viitor, să construim o hală pentru ambalarea mierii. Ne străduim să participăm la diverse proiecte care oferă asistență. Am adunat singuri tot pachetul de acte și pot să spun că, nu am întâmpinat careva greutăți, mai ales că soțul are studii în domeniul juridic”.

‹ adv ›

În ceea ce ține de planuri de viitor, apicultoarea spune că, multe depind de cum va fi anul. Desigur, își doresc să se extindă și să dezvolte o afacere frumoasă, și de succes.

„Datorită faptului că am participat la diverse programe, am reușit să elaborăm designul pentru viitoarele etichete, logoul companiei, cât și schița unui site al afacerii”.

Mariana Stratulat este de părere că în spatele fiecărei femei care dorește să se lanseze în afaceri trebuie să existe multă perseverență, dorință și susținere din partea familiei.

„Femeile trebuie să fie susținute și încurajate ca să reușească. Eu, la rândul meu, am avut parte de susținerea soțului, familiei care mi-au transmis curaj și încredere că voi reuși. Nu există nimic imposibil, trebuie să fie dorință și putere de a depăși și a trece peste toate greutățile unui început de afacere”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›