Nu există nimic imposibil, așa începe istoria lui Marin Dragomir, apicultor, exportator. Dar, recunoaște tânărul că, în spatele unei afaceri de succes stă foarte multă muncă, dezamăgire, nopți nedormite, eșecuri, încercări și oameni care îți susțin ideea și au încredere în tine.
Afacerea a început în anul 2014, după ce mai mulți ani a activat în cadrul unei companii care exporta miere peste hotare.
În perioada următoare s-au implicat în identificarea clienților și în exportul mierii pe care o produc în propria stupină, dar și o achiziționează de la apicultorii din întreaga țară.
La moment, Marin este ajutat la lucru în stupină de soție și părinți, dar mai are și alți trei angajați.
Pe lângă mierea crudă și mierea fructată, miere cu cacao și mierea cu polen crud, sunt și alte tipuri de produse pe care le comercializează Nectar Lux.
Marin Dragomir este de părere că unui începător îi este destul de greu să se afirme, mai ales dacă nu cunoaște întregul proces de trasabilitate a mierii.
„Din propria experiență, am observat că clienții sunt mai puțin interesați de actele pe care le deținem, dar în primul rând testează produsele noastre. Sunt interesați de pret, condițiile pe care le ai la fabrică, trasabilitatea și mai apoi pachetul de documente. Clienții de peste hotare solicită partide de la 21 de tone miere, cantitatea pe care o putem exporta intr-un camion. Contractele se încheie de la minim 100 de tone, în dependență de tipul de miere. Penalitățile pe care le achităm în cazul în care nu sunt respectați termenii sunt foarte mari”.
‹ adv ›
Compania lui Marin Dragomir prestează și servicii inclusiv, pentru apicultorii începători.
„Dacă au dorință noi le oferim posibilitatea de a învăța, contra unui cost minim, sau dacă e vorba de sezon putem să-i încadrăm gratis și să-i instruim”.
Producătorul spune că în anul 2020 a exportat doar 40 de tone de miere, dar Republica Moldova are un potențial mult mai mare de producere.
„Cred eu că este nevoie de o conlucrare dintre apicultori și agricultori, la moment fiecare își cauta partea sa de interes. Agricultorii sunt interesați să producă cu cheltuieli minime, iar apicultorii au nevoie de bază meliferă, în același timp, pădurile sunt masiv defrișate. Optez ca să fie semnate contracte sau înțelegeri dintre apicultori și agricultori, asta ar fi o soluție pozitivă pentru ambele părți”.
Tânărul spune că în ultimii ani apicultura s-a dezvoltat foarte mult, au apărut apicultori tineri, care au înțeles că în acest sector se poate obține un venit aici, acasă.
„Cunosc mulți apicultori care au lucrat peste hotare, după care au revenit și au investit în propriile afaceri. Totodată, pentru a câștiga ceva bani ai nevoie de volume mari, cu volume mici cresc cheltuielile. Mărirea stupinei cu 5-10 stupi pe an este foarte puțin, trebuie să crească cu 50-100 de stupi ca să înregistreze venituri. Cu toate acestea, există perspectivă și se poate de câștigat aici la noi acasă”.
‹ adv ›
Pe final, Marin Dragomir a constat că există loc pentru mai mulți apicultori, doar că este nevoie de cunoștințe, implicare, muncă.
„Nu este nimic monopolizat, oricine poate dezvolta o afacere, eu sunt de la țară, nu am avut bani sau cunoștințe, dar am reușit, pentru că am avut dorință și am muncit foarte mult”.
Comentarii