Fără poliție, crimă sau șomaj. Marinadela – un sat adnaluz în sudul Spaniei, care adesea este descris drept o utipie democratică socialistă.
De ce aici nu există șomaj? Acest fapt se datorează cooperativelor de agricultori.
La înfățișare, acest oraș este exact ca celelalte din regiune – un peisaj rural pitoresc. Marinaleda este amplasat în valea Campina, iar în jur, cât vezi cu ochii, kilometri de plantații de maslini și câmpuri aurii de grâu. Un orășel liniștit și tipic pentru Andaluzia, cea mai săracă provincie din Spania.
Este, de asemenea, un sat democratic, anti-capitalist al cărui primar încurajează furtul din magazine.
După ce în 2008 a început criza, Marinaleda a devenit cunoscută datorită primarului său Juan Manuel Sánchez Gordillo, care a fost poreclit „Robin Hood-ul spaniol”, care a organizat o serie de raiduri prin supermarket-uri într-o acțiune de protest.
Alimente de bază, cum ar fi uleiul, orezul și fasolele au fost încărcate în căruciorele din magazine și au fost duse la o bancă de alimente locală pentru a-i ajuta pe cei săraci.
Într-un interviu după această întâmplare, Gordillo, primarul ales în mod democratic din 1979, a declarat că nu a fost furt, ci o acțiune de protest non-violent.
„Sunt multe familii care nu își pot permite să mănânce”, a argumentat el. „În secolul 21 este o rușine absolută. A mânca este un drept, o necesitate.”
Numai în această provincie au fost circa 690 mii de proprietăți confiscate din cauza ipotecilor bancare. Dar nu și în Marinaleda, deoarece Gordillo are o soluție: oricine vrea să construiască propria lor casă poate face acest lucru gratuit.
Materiale și muncitori calificați sunt furnizate de primărie, iar alocația generoasă de 192 de metri pătrați înseamnă case spațioase pentru locuitorii satului. Familiile apoi plătesc doar 15 de euro pe lună pentru restul vieții lor, iar casa nu poate fi vândută pentru câștig personal.
În Andaluzia, șomajul acum a ajuns la 37 la suta ( dintre care 55% de tineri). Dar în Marinaleda, practic întreaga populație are locuri de muncă, fapt ce se datorează cooperativelor agricole. Aici muncitorii câștigă salarii în valoare de 1.200 de euro pe lună. Și asta într-o regiune în care 1 din 3 persoane este șomer.
„Trebuie să regândim valorile noastre. Nu e bine să fim o societatea de consum, care valorează doar banii, egoismul și individualismul nu ne vor aduce la bine,” observă Gordillo. „Marinaleda este un mic exemplu, și dorim această experiență să se extindă în întreaga lume.”
Comentarii