vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMentenanța dronelor agricole – când și cum se face corect

Mentenanța dronelor agricole – când și cum se face corect

Recomandate

Folosirea dronelor a devenit din ce în ce mai frecventă în mediul agricol. Acestea sunt parte a tehnologizării agriculturii având ca scop managementul agricol durabil și reducerea cantității de pesticide folosite și, implicit, a reziduurilor acestora. 

Astfel, acolo unde sunt utilizate, dronele aduc agronomilor și fermierilor eficiență și precizie, ajutându-i să obțină informații vitale despre starea culturilor printr-o analiză detaliată a câmpurilor.

În timp ce sateliții și avioanele sunt folosite în mod tradițional pentru a monitoriza terenurile agricole, dronele câștigă rapid teren ca o alternativă cu o precizie mai mare și mai rentabilă pentru ferme.

Mulți fermieri folosesc imaginile satelitare pentru a monitoriza creșterea, densitatea și sănătatea culturilor, dar accesarea datelor satelitare este costisitoare și nu la fel de eficientă ca informația furnizată de drone.

Deoarece acestea zboară la mică înălțime, plafonul de nori sau lumina slabă nu afectează datele culese la fel ca în situația folosirii imaginilor din satelit. 

Utilizarea dronelor pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare este larg răspândită în Asia și continentul American, acoperind 30% din aplicarea tratamentelor prin pulverizare. Dronele au modificat deja industria agricolă și vor continua să schimbe fața agriculturii în următorii ani.  

În comparație cu utilajele tradiționale, dronele agricole au avantajele unei precizii operaționale ridicate, manevrabilitate bună, costuri mai mici, siguranță mai mare și eficiență sporită. 

Dronele agricole devin tot mai răspândite, dar odată cu popularitatea acestora intervine și o problemă mai puțin adusă în discuție. Întreținerea și mentenanța acestor aparate de zbor reprezintă cheia unei funcționări sigure și de lungă durată.

Tehnici și metode de întreținere a dronelor agricole

După finalizarea operațiunii de pulverizare, dronele agricole trebuie spălate. Reziduurile de pesticide sunt corozive pentru structura metalică, pompe, duze, instalație, afectând durata de viață.

În cazul unor substanțe cu vâscozitate ridicată, sistemul de pulverizare trebuie curățat imediat, pentru a evita blocarea electrovalvelor, duzelor sau pompelor.

Beneficiile întreținerii regulate a dronei

Șanse reduse de accidente – în cazul aparatelor de zbor neîntreținute corespunzător, pot apărea erori și defecțiuni neprevăzute în timpul funcționării (contacte imperfecte, scurt circuit, supraîncălzire, vibrații etc.).

Economisești bani pe termen lung – întreținerea de rutină costă mai puțin decât reparațiile generale. Atunci când se face întreținerea de rutină a dronei, se face și verificarea componentelor și a integrității fizice a aparatului de zbor. Astfel, puteți împiedica producerea daunelor prin prevenire.

Durată lungă de exploatare – întreținerea regulată asigură și un termen mai lund de exploatare. Astfel, se poate atinge ușor durata maxima de folosire a unei drone, vă recuperați investiția și vă bucurați de randament ridicat în perioadele aglomerate.

Disponibilitate mai mare în campaniile agricole – pentru eficiență sporită a tratamentelor fitosanitare, este esențial ca dronele să poată fi folosite în orice moment și pentru cât mai mult timp posibil, veți fi scutit de întârzieri și pierderi de producție.

Reguli pentru întreținerea corectă a UAV

Reparațiile și întreținerea regulată a dronei pot reduce riscurile de accidente, pot elimina riscurile inutile și vă pot ajuta să economisiți timp și resurse financiare. Pentru aceasta, recomand să țineți cont de următoarele recomandări:

  • Verificați drona înainte și după fiecare zbor – ar trebui să devină o rutină să inspectați drona înainte și după fiecare zbor. În acest fel, puteți detecta orice problemă din timp și puteți preveni agravarea lor. 
  • Verificați cadrul dronei și elicele, integritatea instalației electrice și conectorii, camerele de supraveghere, radarul și senzorii. 
  • Spălați instalația de pulverizat după fiecare utilizare cu detergent neutralizator de substanțe chimice. 
  • Curățați praful, murdăria sau noroiul de pe cadrul dronei, trenul de aterizare și elice.
  • Înlocuiți imediat elicele rupte, fisurate sau deformate. În plus, chiar dacă nu se produce nicio deteriorare, este recomandată înlocuirea elicelor dronei după fiecare 200 ore de zbor.
  • Nu încercați să operați o dronă cu erori active sau defectă, deoarece riscați să provocați accidente grave. 
  • Apelați la un service autorizat pentru siguranță și calitate. De asemenea, piesele de schimb pe care le înlocuiți în regie proprie trebuie să fie originale pentru a beneficia de garanția dronei dumneavoastră. 
  • Acordați atenție actualizărilor de software pentru a fi mereu la zi cu ultimele update-uri generate de producător.

Valabil pentru toate echipamentele utilizate în agricultură, mentenanța regulată a acestora reprezintă asigurarea că în perioadele aglomerate te poți baza pe utilaj, folosindu-l la capacitate maximă.

Dronele agricole nu sunt o excepție. Dar, ceea ce le face superioare, este costul redus de mentenanță, modularitatea componentelor și durata lungă de exploatare.

DroneBox/Drone Box S.R.L., Dealer Autorizat DJI Agriculture în România dronebox.ro, [email protected].

Citește și ›

Advertoriale