‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMerele cu miezul roșu vor putea fi testate de consumatori în câțiva ani

Merele cu miezul roșu vor putea fi testate de consumatori în câțiva ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pepiniera Voinești s-a remarcat în 2018 cu un nou soi de măr, cu miezul roșu, obținut în urma mai multor procese de hibridizare. Semințele au fost semănate în 2010, iar de atunci este în proces de evaluare și deja se poate spune că demonstrează rezistență înaltă la dăunători. Se așteaptă că, primii pomi vor fi disponibili pentru comercializare în toamna anului 2020, scrie Ipn.md.

Mere cu pulpa roșie au mai fost prezentate consumatorului, dar niciodată acestea nu au avut un roșu atât de intens și un gust plăcut, dulce-acrișor. În primăvara anului viitor, vor fi înființate primele parcele-test pentru a urmări, în următorii doi ani, cum se comportă soiul în condiții naturale, îngrijite de un pomicultor cu experiență. Cel mai probabil, parcele-test vor fi înființate în raioanele Râșcani și Ștefan Vodă.

„Vom efectua câteva altoiri la masă pentru a accelera procesul de producere a pomilor altoiți de măr din varietatea respectivă și îi vom planta ca pe niște răsaduri direct în livadă, ca să scurtăm ciclul de dezvoltare”, spune Oleg Tîrsînă.

La această etapă, nu există garanția 100% că în livadă mărul se va comporta la fel, că își va păstra aspectul, gustul și rezistența la dăunători. Nu se cunoaște sigur nici cât de repede va ajunge mărul la maturitate și productivitate maximă.

„S-ar putea să fie nevoie de unele intervenții în condițiile de producere. După ce soiul va rodi, se vor face mai multe teste pe un panel mai mare de consumatori, pentru a le afla părerea despre calitățile gustative ale mărului. Tot atunci se vor face teste pentru a verifica cât de bine și cât de mult se păstrează. Acum știm cam 7% din tot ce ar trebui să știm pentru a afirma că este un soi pe care putem să-l lansăm în producție”, a menționat directorul tehnic al Pepinierei Voinești.

‹ adv ›

Pe viitor vor fi stabilite relații de colaborare cu persoane interesate să dezvolte acest soi, iar costurile de producere vor fi suportate de producători, care vor asigura întreținerea parcelei experimentale pe care o vor înființa.

„Cât privește investițiile, costurile nu se calculează atât în bani, cât în efortul depus pentru a ajunge la momentul de azi, unde putem spune că avem un obiect de studiu, un material cu care să lucrăm și o speranță pe care să o transformăm în ceva real. În câțiva ani, dacă varietatea își confirmă productivitatea, vor fi necesare, cel mai probabil, investiții într-o campanie de marketing”.

De la prezentarea mărului cu miezul roșu, câțiva producători au manifestat interes de colaborare și își doresc să testeze materialul săditor.

„Probabil cu unii dintre ei vom discuta ulterior despre plantarea soiului în livezile pe care ei le au, mai ales că au toate condițiile. Au cunoștințe, teren, experiență, irigare. Și noi avem, dar nefiind specializați în cultura mărului atât de mult, preferăm să colaborăm cu cineva unde această activitate îi este de bază”, spune Oleg Tîrsînă.

O cerere de omologare a mărului cu miezul roșie va fi depusă după ce se va obține un background de producție și vor fi generate oarecare venituri, care să recupereze cheltuielile de înregistrare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›