‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMetode eficiente de economisire a energiei la încălzirea serelor

Metode eficiente de economisire a energiei la încălzirea serelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din toată energia utilizată în producerea legumelor în seră, 65- 65…85% este consumată pentru încălzire. Mai jos sunt prezentate metode și tehnici simple care pot fi aplicate de dvs. pentru a reduce consumul de energie pentru încălzirea serelor.

Utilizarea foliei duble cu pernă de aer

Fig. 1. Ventilatorul centrifug electric.
Fig. 1. Ventilatorul centrifug electric.

Folia dublă cu pernă de aer poate reduce costurile pentru încălzire cu până la 25%. Presiunea aerului între folii se menține cu ajutorul unui ventilator centrifug electric. Ventilatorul trebuie să fie instalat în interiorul serei, dar trebuie să sufle aer între folii din exteriorul ei, nu din interiorul ei (Fig.1). Prin aceasta se va reduce probabilitatea suflării aerului cu umiditate sporită care cauzează condensarea în acest spațiu și apariția picăturilor de apă.

‹ adv ›
Untitled2
Fig. 2. Presiunea în perna de aer.

Productivitatea ventilatorului este suficientă începând cu un nivel de 28 litri/secundă, iar presiunea aerului trebuie menținută astfel încât diferența nivelului apei într-un tub de forma “U” să fie  de 0.8 cm (Fig.2). O metodă derivată de la cea descrisă mai sus, dar mai eficientă și mai costisitoare, este utilizarea foliei cu aditiv protector infraroșu (IR). În acest caz, stratul exterior al pernei  de aer din folie este de o calitate mai joasă, iar cel interior (din seră) este din folie cu aditiv protector infraroșu. Aceasta din urmă sporește capacitatea pernei de aer de a menține căldura în interiorul serei.

Izolarea peretelui din partea de nord

Fig. 3. Peretele dinspre nord al serei confecționat din folie “cu bule de aer”.
Fig. 3. Peretele dinspre nord al serei confecționat din folie “cu bule de aer”.

Peretele din partea de nord a serei permite pătrunderea în interior a unei cantităţi neînsemnate de lumină. Pentru reducerea pierderilor de căldură, acesta poate fi acoperit din partea interioară cu o folie de aluminiu, cu scopul de a direcționa lumina spre plante. Tot cu acest scop, folia peretelui din partea de nord poate fi vopsită cu vopsea albă lavabilă (în bază de apă). Aceasta tot va asigura direcționarea luminii spre interior. Pentru izolarea termică eficientă a peretelui din partea de nord a serei, acesta poate fi confecționat din folie „cu bule de aer” (Fig.3).

‹ adv ›

Utilizarea plaselor (ecranelor) termale/de umbrire

Fig. 4. Plase (ecrane) termale/de umbrire.
Fig. 4. Plase (ecrane) termale/de umbrire.

Plasele termale plasate orizontal formează ecrane care pot fi utilizate în serele unde partea superioară permite acest lucru (Fig.4). Cu toate că pe piaţă se găsesc ecrane termale foarte scumpe, acestea pot fi confecționate folosind folia cu grosimea de 100 microni.

Fig. 5. Principiul de funcționare a plaselor (ecranelor) “termale/de umbrire”.
Fig. 5. Principiul de funcționare a plaselor (ecranelor) “termale/de umbrire”.

Acestea sunt folosite pe timp de noapte în lunile de iarnă, primăvară și toamnă pentru a conserva căldura, iar pe timp de vară pentru a reduce temperatura, astfel evitând supraîncălzirea plantelor (Fig. 5). Deci, aceste ecrane au un rol atât de conservare a căldurii, dar și de umbrire – în dependență de anotimp.

‹ adv ›

Izolarea pe perimetrul fundamentului serei

Fig. 6. Izolarea cu plăci de polistiren pe perimetrul fundamentului serei.
Fig. 6. Izolarea cu plăci de polistiren pe perimetrul fundamentului serei.

Izolarea pe perimetru se folosește la etapa de construcție a fundamentului serelor noi. Pe perimetrul fundamentului serei, în sol, se amplasează plăci de polistiren, “îngropate“ în pământ la o adâncime de 45 cm (Fig.6). Această metodă este eficientă pentru reducerea pierderilor de căldură prin sol și menținere a temperaturii solului în seră.


Acest buletin este destinat producătorilor de fructe și legume din Republica Moldova și este editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporația Provocările Mileniului (MCC). Conținutul acestui buletin nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Guvernului SUA, USAID sau MCC.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›