‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMiere la export, mai puțină cu peste 40 la sută

Miere la export, mai puțină cu peste 40 la sută

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Exportul de miere din acest an va scădea cu aproape 40 la sută comparativ cu anul trecut. Astfel, dacă în 2019 apicultorii moldoveni au exportat peste 4 mii de tone de miere, în acest an, potrivit primelor prognoze, cantitatea nu va depăși 1,5 mii tone. Precizările au fost făcute pentru Agrobiznes de președintele Asociației Apicultorilor locali, Ion Maxim.

„Nu avem miere în acest an. Producția pe țară este de aproximtiv 2 mii de tone, de două ori mai puțin decât în 2019. În contextul în care exportul constituie 70-80 la sută din producție, reiese că peste hotare vom vinde nu mai mult de 1,5 mii tone”, explică Maxim.

Printre primii apicultori care au reușit să exporte miere în acest an este și Vitalie Popa, unul dintre cei mai mari exportatori de miere din țara noastră. 

„Am exportat în Japonia. Este o studentă basarabeancă stabilită în statul nipon, care are un magazin de produse moldovenești, vinuri, conserve.  Și ea vinde mierea noastră în acel magazin. Vreo 5 exporturi în această țară am avut doar. Odată la doi ani exportăm. Anul acesta am exportat 900 kilograme, în anii precedenți puțin peste 1000 de kilograme. De regulă exportam în Japonia miere de salcâm, miere pe fagure, miere în asorti de tot felul, dar anul acesta n-am exportat miere de salcâm, mi s-a părut foarte scumpă”, afirmă antreprenorul.

Pe această piață este foarte greu de ajuns și costurile de export sunt mari, pentru că țara noastră nu are tratate economice de colaborare sau alte parteneriate cu Japonia, ne-a spus Vitalie Popa.

„Ca piață de export nu prezintă interes pentru compania noastră pentru că exportăm cantități foarte mici. În jur de 2 $ de kilogram ne costă pentru transport. Anul acesta a plecat pe navă. Anii trecuți în containere exportam și taxa depășea 2 mii de euro. Depinde și de cantitate. Cumpărătorii japonezi privesc produsele moldovenești diferit, de multe ori nu le văd ca fiind sigure, din punct de vedere a calității. Ei mai bine aleg să procure miere de salcâm mai scumpă din România, decât de la noi, deși a noastră era mai ieftină”, explică Vitalie Popa.

‹ adv ›

 Cât despre prețuri, antreprenorul a preferat să nu le divulge.

„E prețul pe care l-am stabilit de comun cu cei care au cumpărat mierea și n-aș vrea să-l divulg. Prețurile rămân la discreția noastră, a companiilor exportatoare”, zice exportatorul.

Tot în aceste zile exportatorul pregătește actele necesare pentru  exporta un alt lot de miere în Italia.

„Experiența de vânzare pe această piață este mult mai bună. Și este mult mai ușor să ajungi. În Japonia sunt companii foarte mari, care deja de mulți ani importă miere, și în legislația locală este stipulat un articol care prevede că dacă în miere a fost depistat ceva, dar asta poată să confirme doar rezultatele laboratorului, și dacă lor nu le-a plăcut acest indice, ei spun că mierea nu-i naturală. Și deodată pun 50 % taxe suplimentare. Cum am pățit-o eu într-un an cu mierea de salcâm. Am testat-o la diferite laboratoare în România ca să le demonstrăm că mierea este totuși naturală. Ce ține de exportul în Italia sunt clar stipulate directivele europene și mierea trebuie să corespundă acestora”, povestește antreprenorul.

Vitalie Popa spune că are stabilit un parteneriat de durată cu Italia și anual exportă acolo cantități destul de mari.

„Acum pregătesc actele pentru exportul din acestă lună. Din roada anului 2020 abia primul camion se duce. O cantitate de peste 21 de tone. Noi anual exportăm până în 400 de tone doar în Italia. În afară de aceasta, mai exportăm miere în Rusia, Cipru, Germania. În Estonia am exportat o singură dată”, precizează Vitalie Popa.

‹ adv ›

Anul trecut, producția de mere locală a depășit 5,5 mii tone. Iar exporturile au fost în jur de 4 mii de tone. Cele mai mari cantități au ajuns în Italia, Germania, Franța.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›