Mihai Negrescu este responsabil de producere în cadrul SRL Fundația-Prod, care are în gestiune 570 de ha de livezi de nuc în raioanele Leova și Telenești.
Prima livadă a fost plantată în anul 2014 cu soiuri moldovenești cum ar fi Cazacu, Călărași. Dar după câțiva ani au înțeles că aceste soiuri au un potențial scăzut, sunt mai puțin rezistente la înghețurile târzii de primăvară, iar calitatea miezului este redusă.
Astfel, au decis să realtoiască suprafețele înființate și au ales soiurile de perspectivă, care să le ofere recoltă indiferent de condițiile climaterice.
‹ adv ›
În cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor din Moldova, acesta a povestit despre experiența companiei în ceea ce privește soiurile moldovenești și cele străine, dar și despre rezultatele obținute în urma supraltoirii livezilor de nuc.
În anul 2015, au înființat o livadă cu soiul american Chandler. Potrivit lui Mihai Negrescu, aceasta a fost o decizie corectă, ce a plasat compania pe o nouă treaptă în dezvoltare.
În următoarea perioadă de timp, urmează să supraltoiască alte 253 de ha.
Specialistul a spus că deși Republica Moldova se regăsește în top 10 țări exportatoare de miez de nucă, perspectivele nu sunt la fel de optimiste, iar Moldova nu se va menține foarte mult în acest top, dacă nu se vor întreprinde măsuri de ameliorare și sporire a sortimentului și productivității livezilor de nuci.
Soiurile moldovenești nu pot concura cu soiurile americane, franceze care au fost elaborate în cadrul unor cercetări efectuate pe parcursul mai multor ani, a mai adăugat Mihai Negrescu.
O altă problemă a soiurilor moldovenești este și faptul că acestea nu pot fi recoltate mecanizat, iar forța de muncă este din ce în ce mai puțin accesibilă pentru producătorii de nuci. Spargerea manuală nu va fi un proces infinit, astfel că nucicultorii trebuie să se orienteze către procesarea primară mecanizată.
‹ adv ›
Într-un final, realtoirea pomilor vine în ajutorul celor care au în plantațiile ori gospodăriile lor pomi care dau producții slabe și necalitative.
Comentarii