În ultimii ani, suprafețele plantate cu mure s-au majorat. Tot mai mulți producători decid să investească în această cultură și speră că pomușoarele crescute își vor găsi și cumpărătorul.
Mihai Negruță, după ce a activat o perioadă în domeniul consultanței în afaceri s-a gândit să „treacă” de partea producătorilor și a înființat propria plantație de mure în satul Piatra din raionul Orhei.
Mihai ne-a spus că a crescut în sat și întotdeauna i-a plăcut acest mediu, muncind alături de părinți în plantația de viță-de-vie.
Atunci când a început afacerea era destul de complicat să găsească un agronom specializat pe protecția murelor, dar datorită faptului că tot mai mulți investesc în această cultură, la moment poți găsi și specialiști care să te consulte și să te ajute atunci când apar diferite probleme.
Chiar dacă plantația încă nu este pe rod deplin, Mihai se gândește la cum și unde va comercializa pomușoarele.
Lucrând în cadrul companiilor de consultanță, cunoștea despre Proiectul de Reziliență Rurală, coordonat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) și alte programe pe care le avea în derulare, astfel că a apelat la ei pentru a finanța sistemul de suport, deoarece materialul săditor a fost achitat în avans pentru a fi produs.
Mihai Negruță și-ar dori cît mai curînd să instaleze sistemul antigrindină și antiploaie, dar și de irigare, fiind foarte conștient de riscurile climaterice ce se manifestă tot mai frecvent la noi în țară.
Tinerii care doresc să-și lanseze propriile afaceri trebuie să înceapă de la elaborarea unui plan, să înțeleagă ce doresc să facă și să pună totul pe foaie, a constatat Mihai Negruță.
Sectorul de producere a pomușoarelor este unul dintre sectoare care pot fi dezvoltate în Republica Moldova, ținând cont de faptul că nu avem petrol, gaze sau alte zăcăminte. Lumea are nevoie de produse calitative și sănătoase, astfel că sunt gata să procure și ceva mai scump, crede producătorul.
Comentarii