‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMihai Negruță: Vrem să instalăm sistemul antigrindină și antiploaie pentru a proteja plantația de...

Mihai Negruță: Vrem să instalăm sistemul antigrindină și antiploaie pentru a proteja plantația de mur

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, suprafețele plantate cu mure s-au majorat. Tot mai mulți producători decid să investească în această cultură și speră că pomușoarele crescute își vor găsi și cumpărătorul.

Mihai Negruță, după ce a activat o perioadă în domeniul consultanței în afaceri s-a gândit să „treacă” de partea producătorilor și a înființat propria plantație de mure în satul Piatra din raionul Orhei.

„În anul 2017 am decis să începem o afacere agricolă și dacă inițial ne doream să plantăm circa 5 ha de mure, din cauza că nu am reușit să arendăm întreaga suprafață, am plantat doar 80 de ari cu soiurile Arapaho și Triple Crown. Am ales aceste soiuri, deoarece erau deja testate și cunoscute pe piața locală. Soiul Arapaho începe să rodească la sfârșitul lunii iunie, iar Triple Crown în a doua decadă a lunii iulie până în august. Astfel, suntem antrenați la cules pe parcursul a 2 luni de zile”, a povestit producătorul.

Mihai ne-a spus că a crescut în sat și întotdeauna i-a plăcut acest mediu, muncind alături de părinți în plantația de viță-de-vie.

„Mai mulți ani am testat câteva soiuri de mure pe o suprafață mică și mi-a plăcut mult acest produs. Având experiență în consultanță și în afaceri ne-am decis să investim într-o plantație cu mure, care este una de perspectivă. Murele pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și congelate, sau prelucrate prin diferite metode de conservare, astfel obținând gemuri, sucuri. Unica problemă este că nu pot fi cultivate pe suprafețe foarte mari, deoarece avem o lipsă acută de brațe de muncă. O altă limită a acestei culturi în Republica Moldova ar fi și faptul că lipsesc sau sunt foarte puține produse de uz fitosanitar (fertilizanți). Companiile care se ocupă cu comercializarea fertilizanților abia acum au început să importe produse pentru această cultură”.

‹ adv ›

Atunci când a început afacerea era destul de complicat să găsească un agronom specializat pe protecția murelor, dar datorită faptului că tot mai mulți investesc în această cultură, la moment poți găsi și specialiști care să te consulte și să te ajute atunci când apar diferite probleme.

„Familia este cea care se implică atât în gestionarea, cât și în munca din plantație, doar la sezonul de recoltare angajăm 1-2 persoane. Lucrările necesare din primăvară până în toamnă sunt realizate de întreaga familie, deoarece este complicat la o suprafață atât de mică să avem lucrători permanenți, doar la sezon angajăm zilieri”.

Chiar dacă plantația încă nu este pe rod deplin, Mihai se gândește la cum și unde va comercializa pomușoarele.

„Plantația încă nu este pe rod deplin, respectiv în anul următor vom ieși cu mure pe piață. În anul curent, am recoltat o cantitate mică care a fost comercializată de probă la piața din Chișinău, dar am făcut și livrări”.

Lucrând în cadrul companiilor de consultanță, cunoștea despre Proiectul de Reziliență Rurală, coordonat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) și alte programe pe care le avea în derulare, astfel că a apelat la ei pentru a finanța sistemul de suport, deoarece materialul săditor a fost achitat în avans pentru a fi produs.

„Atunci când a fost nevoie de instalarea sistemului de suport, am ales sistemul cu pari precomprimați, care sunt destul de scumpi, dar se merită. Astfel, din partea UCIP IFAD am primit finanțare pentru instalarea pilonilor, iar contribuția noastră a fost restul materialelor pentru sistemul de susținere. Am beneficiat de 145 de mii de lei. Nu este deloc complicat de aplicat la proiectele existente, inclusiv UCIP IFAD, care este un catalizator de accesare a investițiilor prin intermediul băncilor comerciale.

Băncile au foarte puține resurse financiare pentru întreprinderile începătoare, ce nu au încă venituri și atunci, UCIP IFAD este una dintre puținele instituții din Moldova care susțin astfel de investiții și mai oferă și anumite facilități în acest sens. Mă refer la dobândă mai mică, perioada de grație mai mare, iar în cazul în care creditul se achită mai rapid nu se percepe comision”.

‹ adv ›

Mihai Negruță și-ar dori cît mai curînd să instaleze sistemul antigrindină și antiploaie, dar și de irigare, fiind foarte conștient de riscurile climaterice ce se manifestă tot mai frecvent la noi în țară.

„Vrem să dezvoltăm ceea ce am inițiat și să ajungem până la 5 ha cu mure și viță-de-vie, deoarece așa este expunerea teritoriului. Instalarea plasei antigrindină și antiploaie ne-ar ajuta să reducem din riscuri, iar instalarea sistemului de irigare – să asigurăm plantele cu cele necesare. Desigur, am vrea să procurăm și ceva din tehnica agricolă”.

Tinerii care doresc să-și lanseze propriile afaceri trebuie să înceapă de la elaborarea unui plan, să înțeleagă ce doresc să facă și să pună totul pe foaie, a constatat Mihai Negruță.

„Mai apoi să analizeze riscurile, mai ales dacă vorbim despre o afacere agricolă. Totodată, trebuie să fie pregătiți de schimbări, pentru că în orice moment poate să apară ceva nou, care să le dea peste cap proiectul, cum ar fi soiurile, refuzul din partea unor investitori. Dacă există sârguință și muncă sistematică se pot obține rezultate foarte bune”.

Sectorul de producere a pomușoarelor este unul dintre sectoare care pot fi dezvoltate în Republica Moldova, ținând cont de faptul că nu avem petrol, gaze sau alte zăcăminte. Lumea are nevoie de produse calitative și sănătoase, astfel că sunt gata să procure și ceva mai scump, crede producătorul.

„Agricultura este profitabilă, mai ales pentru cei care nu sunt orientați să obțină profituri „azi și acum”. Dacă știi bine ce vrei să faci și ce profit poți obține, atunci cu siguranță că vei avea succes. Cei, însă, care se orientează pe profit rapid, la prima secetă cedează”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›