Ghenadie Cocu din capitală are o pasiune neobișnuită: cea de a crește iepuri uriași. Acesta susține că în anul trecut a crescut cel mai mare iepure din R. Moldova, de 11,8 kg.
Ghenadie Cocu a instalat o minifermă de iepuri uriași în orășelul Cricova, suburbie a capitalei, acum șapte ani și nu a făcut-o pentru a lansa o afacere, dar din dragostea față de aceste animăluțe. În timp, pasiunea a făcut loc și dezvoltării unei afaceri.
Preț foarte bun
Ghenadie Cocu spune că are un loc de muncă și nu poate să își dedice tot timpul acestei activități, însă îngrijirea și creșterea iepurilor uriași îi aduc o mare satisfacție. În plus, iepurii uriași pot fi vânduți la un preț foarte bun. „Am început cu opt femele aduse din Germania, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Rusia. Aveau patru luni, iar acești iepuri care ajung la maturitate la 10-12 luni au nevoie de îngrijire și hrană specială, iar prețul lor variază între 80 și 120 de euro. Greutatea lor medie este de 8 kg, însă pot depăși chiar și 10 kg. Nu m-am speriat de muncă sau greutăți, îmi place ceea ce fac”, a menționat Ghenadie Cocu.
Iepurele de circa 12 kg
Acum, miniferma a fost mutată în capitală, iar cuniculicultorul spune că a fost forțat de anumite circumstanțe să facă acest lucru, însă este mulțumit de decizie. Crescătorul de iepuri a afirmat că a avut și mai multe animale, a mai vândut dintre ele, iar acum are zece iepuri de două rase: uriașul german alb și flander german, dar a crescut și Rizen german și neozeelandez. „În R. Moldova există mai mulți crescători de iepuri uriași, majoritatea cresc iepurii cu o greutate de până la 9 kg, însă eu mă număr printre cei trei crescători care au avut exemplare cu masa de peste 10 kilograme. Anul trecut am reușit să cresc cel mai mare iepure, cu o greutate de 11,8 kilograme. Pentru mine a fost o realizare frumoasă, îmi propuneau și 250 de euro pentru el, dar nu am vrut să-l vând. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le cunoști când alegi să crești iepuri, dar cel mai important este să-ți placă aceste animăluțe și să pui mult suflet atunci când le îngrijești. Anume din pasiune pentru iepurași am avut atâta sete de cunoștințe și informații la început, colaborând cu experți din mai multe state europene, dar și cu fermieri din regiune. Totul pentru a-i crește cât mai corect”, povestește Ghenadie Cocu.
Îngrijirea
Iepurii uriași necesită o îngrijire deosebită, iar Ghenadie Cocu a dezvăluit câteva dintre măsurile specifice care trebuie întreprinse de orice fermier. Astfel, masculii și femelele nu trebuie luate din același mediu, dar de la ferme diferite. Masculii sunt buni pentru înmulțire de la vârsta de un an până la doi ani. Iepurii trebuie vaccinați și crescuți pe un strat de paie ca să le protejeze lăbuțele de bătături, deoarece în caz contrar nu mai sunt buni pentru înmulțire. Crescătorul de iepuri uriași a mai spus că are planuri mari pentru viitor, însă este în căutarea resurselor financiare. Potrivit lui Ghenadie Cocu, pentru a dezvolta o afacere care ar permite și exportul uriașilor sunt necesare cel puțin vreo zece mii de euro, bani greu de găsit. Spune încrezător că nu se lasă bătut și va insista ca lucrurile să nu se oprească aici.
Club al crescătorilor de iepuri uriași
Totuși, cea mai mare dorință a cuniculicultorului este ca să fie organizată o expoziție anuală unde toți cei care cresc iepuri de rasă sau iepuri uriași, dar și orice alt crescător din domeniu să își poată prezenta exemplarele și să facă schimb de experiență cu alți amatori. „Cea mai mare problemă este că la noi se știe foarte puțin despre posibilitățile de a crește iepuri uriași și nu există o piață de desfacere. În alte state, această activitate oferă foarte multe oportunități de dezvoltare, dar și de acumulare a unor venituri frumoase, de aceea îmi doresc organizarea și la noi a unor expoziții, care ar deschide multe uși și ar înlătura multe obstacole din calea acestui tip de activitate. Un prieten de-al meu a mers și a cumpărat un exemplar de rasă de la o expoziție internațională, prețul iepurilor fiind acolo între 270 și 340 de euro. Iepurii sunt vaccinați, însemnați și au toate actele. De ce trebuie cuniculicultorii noștri să meargă în Ungaria, Germania sau în alte state ca să aducă iepuri de rasă, când putem dezvolta acest segment la noi? Îmi doresc să deschid și un club al tuturor celor interesați de creșterea iepurilor uriași și îi invit pe toți cei interesați să-mi scrie pe adresa: [email protected]”, a conchis Ghenadie Cocu.
Își împarte timpul între jobul pe care îl are și miniferma unde îl întâmpină urecheații. Însă, cel mai așteptat oaspete de către iepurași este Daniela, fiica lui Ghenadie Cocu. Potrivit lui, cele mai relaxante și frumoase momente sunt cele în care admiră timp îndelungat cum Daniela se joacă în compania iepurașilor și spune că anume miniferma ar putea să devină parte din viitorul ei.
Iepuri uriași cu greutăți-record
Recordul pentru cel mai mare iepure a fost deținut de Ralph, un urecheat din Marea Britanie, cu o greutate de 19,5 kilograme. Acum, puiul acestuia a depășit greutatea de 20 de kilograme și așteaptă experții Guinness World Records pentru a-l include în Cartea Recordurilor.
Iepuri uriași cu greutăți-record au mai fost înregistrați și în Germania unde cel mai mare iepure din anul trecut a avut o greutate de 10 kilograme, iar în Olanda cel mai mare a fost de 14 kilograme.
Virginia Nica // Ziarulnational.md
Comentarii