‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinisterul Agriculturii este îngrijorat că Rospotrebnadzor favorizează companiile din Găgăuzia și Transnistria

Ministerul Agriculturii este îngrijorat că Rospotrebnadzor favorizează companiile din Găgăuzia și Transnistria

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare este îngrijorat de lista de întreprinderi din Moldova, alese pentru inspectare de Serviciul Federal pentru Control în domeniul protecţiei drepturilor consumatorului (Rospotrebnadzor).

Viceministrul Agriculturii, Vlad Loghin, a comunicat corespondentului agenţiei „INFOTAG” că principiul de selectare a fabricilor de conserve nu a fost coordonat de părţi, iar propunerea Ministerului de a extinde lista întreprinderilor inspectate nu a fost sprijinită de delegaţia specialiştilor ruşi.

„Marţi, în prima zi de vizită, delegaţia a vizitat întreprinderile din Găgăuzia, iar la întoarcere a vizitat fabricile de conserve din Budeşti şi Cantemir. Astă delegaţia a plecat la fabrica Natur Bravo (Cupcini) şi Alfa-Nistru (Soroca). Propunerile de a vizita, de asemenea, fabricile din Căuşeni, Călăraşi, precum şi liderul nostru, Orhei-Vit, au fost respinse sub pretextul timpului limitat”, a spus el.

‹ adv ›

Viceministrul a menţionat că reprezentanţii Rospotrebnadzor, care încheie miercuri vizita în Moldova, au promis să prezinte rezultate controlului peste 10 zile.

„Mizăm pe noutăţi bune, însă există anumite neclarităţi în ceea ce priveşte alegerea întreprinderilor. Noi ca funcţionari de stat suntem obligaţi să protejăm interesele tuturor exportatorilor noştri, nu a unor întreprinderi separate. Pentru noi toţi sunt egali”, a spus Loghin.

Întrebat despre posibilitatea de a promova interesele unor anumite persoane în decizia delegaţia Rospotrebnadzor de a inspecta anumite întreprinderi, viceministrul a spus că nu vrea să creadă în asemenea scenarii.

„Exportatorii sunt egali în dreptul lor de a-şi vinde marfa peste hotare. Dacă în privinţa unor companii există restricţii, atunci ţara importatoare, în cazul nostru Rusia, urmează să anunţe organele oficiale şi să prezinte explicaţii. Însă vedem o situaţia contrară – le este interzis tuturor, cu excepţia unor companii. Dacă prietenul şi partenerul nostru Rusia urmează scenariul lobby-ului atât a anumitor partide, cât şi persoane, atunci ar trebui să ştie că aceasta contravine principiilor OMC. Este inadmisibil de a implica politica în comerţ şi economie”, consideră el.

‹ adv ›

Amintim că din 18 iulie 2014 Rospotrebnadzor a interzis intrarea în FR a produselor conservate moldoveneşti sub pretext că marfa produsă la fabricile Sorvest-Agro, Alfa-Nistru, Natur Bravo şi Coval & Co „Nu corespunde legislaţiei în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor, inclusiv cerinţelor de marcare şi identificare a produselor, necorespunderea masei nete cu cea indicată pe ambalaj”. Interdicţia a fost introdusă practic imediat după ce Chişinău a ratificat Acordul de Asociere RM-UE, document împotriva cărui s-a pronunţat Rusia. În Moldova sunt siguri că interdicţia este o decizie politică, cu atât mai mult că a fost introdus şi în privinţa fructelor şi legumelor proaspete, apoi şi în privinţa cărnii din Moldova.

La sfârşitul lunii mai Rospotrebnadzor a anunţat despre disponibilitatea de a relua livrările de produse agricole din Moldova în Rusia, începând procedura de evaluare a documentele pentru asigurarea calităţii şi securităţii producţiei conservate fabricate la Alfa-Nistru, Natur Bravo şi Iliada-Plus.

Totodată, serviciile sanitare ruseşti în ultima perioadă tot mai mult favorizează Găgăuzia şi Transnistria. Astfel, li s-a permis exportarea produselor vinicole în condiţiile în care din Moldova livrările sunt interzise din septembrie 2013. De asemenea, din primăvară Transnistriei îi este permis să exporte în FR mere, atunci când acest drept, cu titlul de experiment, a fost acordat doar unor agenţi economici moldoveni. Iar delegaţia Rosselihoznadzor, care recent a fost în RM, şi delegaţia Rospotrebnadzor au petrecut mai mult timp în Găgăuzia, care nici pe departe nu este atât de bogată în producţie agricolă ca centrul şi nordul Moldovei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›