Producătorii de sfeclă de zahăr susțin că cheltuielile pentru cultivarea unui hectar sunt cu mult mai mari decât pentru alte culturi și că întâmpină dificultăți la procurarea fertilizanților și a carburanților, din cauza majorării prețurilor.
Principalele probleme cu care se confruntă producătorii de sfeclă de zahăr, dar și procesatorii au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru organizate la Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Agricultorii spun că suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr în anul 2021 a fost de circa 16 mii ha, iar dacă nu vor beneficia de suport din partea statului în anul curent, există riscul micșorării suprafețelor cultivate.
În scopul susținerii agricultorilor în condiții de criză, ministrul Viorel Gherciu a menționat că MAIA a elaborat un set de măsuri.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, sfecla de zahăr se cultivă preponderent în raioanele de nord a țării. Recolta sfeclei de zahăr pentru anul 2021 este de 635 de mii de tone.
Conform estimărilor, în același an, au fost obținute circa 98 de mii de tone de zahăr. Necesarul anual al pieței interne constituie cca 80-85 de mii de tone, din care: 50% în rețelele de comerț și 50% la procesare, iar cantitatea de zahăr disponibilă în surplus este direcționată la export.
Conform informațiilor obținute de la fabricile de zahăr, la sfârșitul anului 2021, stocul de zahăr constituia aproximativ 77 de mii de tone, adică 90% din cantitatea anuală necesară.
Comentarii