‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova - în top 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri

Moldova – în top 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul vitivinicol rămâne o ramură prioritară, strategică a economiei naționale, importanța acestuia este sporită reieșind din ponderea sectorului în PIB.

Pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat circa 3% din PIB și 8% din volumul total al exportului. În acest sector activează circa 150 de mii de persoane. 

În cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a menționat că Republica Moldova a fost inclusă în primele 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri din lume cu un export considerabil în peste 60 de state ale lumii. 

„Vinului moldovenesc îi revin 2% din volumul mondial de vin exportat, iar geografia exporturilor s-a egalat fiind repartizată pe toate grupele de piețe. Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din lume”.

‹ adv ›

Totodată, Viorel Gherciu a reiterat că sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află pe un teren ascendent, continuând să cucerească piața mondială și aceasta se datorează acțiunilor de promovarea, a eforturilor sectorului de a fabrica produse de calitate înaltă, dar și cu suportul comunității donatorilor. 

„Fiecare an vitivinicol are particularitățile sale, iar așteptările de la început de an nu întotdeauna se scontează cu rezultatele planificate. Pe acest fundal, devine regretabilă dinamica suprafețelor plantațiilor cu peste 3% anul, iar tendința de plantare a suprafețelor noi raportată la cea de defrișare a suprafețelor îmbătrânite constituie un coraport de 1:3. Bineînțeles, declanșarea pandemiei la nivel internațional și seceta severă din ultimii ani vor avea urmări de durată asupra sectorului vitivinicol per ansamblu, ce necesită acțiuni solide de suport din partea statului.

Din cauza secetei severe din anul precedent cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu circa 28% și o reducere a exporturilor de vinuri în expresie naturală cu 10%. Totodată, exporturile vinurilor de calitate a crescut cu circa 9%, creșterea fiind înregistrată în majoritatea destinațiilor de export. Cu toate acestea calitatea vinului din anul trecut este excepțională cu un potențial ridicat de maturare”. 

Potrivit ministrului, activitatea sectorului este periclitată și de unele probleme privind dezvoltarea durabilă a acestuia și sporirea competitivității produselor vitivinicole pe piețe de desfacere, diminuarea ritmurilor de renovare a plantațiilor vitivinicole cu soiuri pentru vin, ritmurile lente de implementare a mecanismelor ce asigură trasabilitatea produselor vitivinicole. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›