Sectorul zootehnic din țara noastră, deja de mai mulți ani, înregistrează o scădere semnificativă.
Tot mai mulți fermieri, confruntându-se cu diverse probleme, s-au dezamăgit și au abandonat afacerile, iar cei puțini care au decis să rămână încearcă din răsputeri să identifice soluții pentru redresarea situației, bat alarma și așteaptă de la autoritățile responsabile acțiuni pentru susținerea și promovarea ramurii.
Începând cu anul 2021, în perioada 1 aprilie – 4 iunie, a fost lansat primul apel de subvenționare per cap de animal, astfel că deținătorii de bovine, ovine și caprine au avut posibilitatea să depună dosarele pentru a obține mijloace financiare menite să revitalizeze sectorul zootehnic.
Cu toate acestea, trendul negativ se menține, iar Republica Moldova importă o mare parte din produsele lactate și derivatele din carne.
Pentru a identifica provocările din acest sector, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a convocat o ședință online la care au participat șefii Direcțiilor Agricole Raionale, precum și producătorii din domeniul zootehnic.
Cu toate acestea, potrivit ministrului, se înregistrează și rezultate pozitive, spre exemplu, în anul 2021 pentru dezvoltarea sectorului zootehnic au fost solicitate subvenții de peste 100 de mln de lei.
Se înregistrează o creștere semnificativă la producerea laptelui, de peste 14%.
Vicepreședintele raionului Sângerei, Ion Bîrsanu, a remarcat faptul că tot mai acută a devenit problema legată de lipsa brațelor de muncă, ceea ce duce la micșorarea sau chiar lichidarea mai multor afaceri zootehnice.
În replică, ministrul a declarat că mai mulți producători au solicitat intervenția în negocierea prețului la lapte.
Viorel Gherciu a mai spus că a fost elaborat un proiect de creare a centrelor agroalimentare, care să ajute crescătorii de animale să-și vândă produsele atât pe piața locală, cât și peste hotare.
Comentarii