Deţinătorii de terenuri agricole vor putea lansa afaceri în domeniul agroturismului fără a schimba destinaţia terenului şi doar după o activitate agrară de cel puţin cinci ani. Despre aceasta a declarat astăzi Vasile Bîtca, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, la o conferinţă de presă, în care s-a referit la noile oportunităţi de dezvoltare a agroturismului, în urma modificării şi completării Codului Funciar, informează Moldpres.
„Noile modificări şi completări la Codul Funciar, ce urmează să fie adoptate în a doua lectură de către Parlamentul R. Moldova, vor oferi mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea agroturismului autohton. Vestea bună e că proprietarii de terenuri agricole vor putea lansa afaceri în acest sector, fără a schimba destinaţia terenului. Este vorba de economii considerabile care ar putea fi investite în infrastructura noii afaceri”, a spus Vasile Bîtca.
În prezent, în caz că se schimbă destinaţia terenului agricol, taxa pentru un ar este de 12 mii de lei.
„Din experienţă cunoaştem că pentru a crea o agropensiune este nevoie de cel puţin 14 ari. Or, proprietarul din start va avea o economie de circa 170 de mii de lei, surse pe care le poate investi în afacere”, a precizat ministrul.
Totodată, Bâtca a subliniat că pentru a lansa o afacere în agroturism, în conformitate cu noile prevederi legale, proprietarul va trebui să aibă o experienţă agricolă de cel puţin cinci ani.
„Aceasta poate fi orice fel de activitate – creşterea animalelor, viniviticultură, legumicultură, cultivarea livezilor etc.”, a accentuat ministrul.
În acelaşi timp, oficialul a specificat că modificările ce urmează să fie adoptate de Parlament presupun şi sancţiuni pentru deţinătorii de terenuri care vor profita de noile înlesniri, însă vor folosi pământul în alte scopuri decât cele prevăzute de lege. Potrivit lui Vasile Bîtca, după aprobarea definitivă a modificărilor propuse, ministerul de resort va elabora un regulament detaliat menit să fie un ghid pentru proprietarii decişi să deschidă agropensiuni.
Conform datelor Agenţiei Turismului, în prezent în R. Moldova activează şapte structuri de tip agropensiune, însă autorităţile de profil sunt dispuse să mărească numărul acestora.
„Agroturismul este o soluţie foarte bună pentru ţara noastră, care ar aduce venit la buget, dar şi ar dezvolta businessul în spaţiul rural, motivând tinerii să rămână şi să creeze un viitor acasă”, a conchis ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
Comentarii