‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleModificarea Codului Funciar: Vor putea oare străinii să cumpere pământ în Moldova?

Modificarea Codului Funciar: Vor putea oare străinii să cumpere pământ în Moldova?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Încă o tentativă a Guvernului de a aproba o nouă redacție a Codului Funciar. Anterior, a existat un proiect similar, elaborat în 2017 de Ministerului Agriculturii. Atunci, ministerul a propus o nouă clasificare a terenurilor cu destinație agricolă. De asemenea, proiectul aprobat de Guvernul Filip în luna noiembrie 2018, reglementa ce construcții vor putea fi amplasate pe aceste terenuri. Însă, acesta nu a mai fost votat de Parlament, scrie sputnik.md.

Vor putea sau nu străinii procura terenuri agricole

Pe de o parte, articolul 24 reglementează că persoanele străine, investitorii străini sau apatrizii nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier, sub sancţiunea nulităţii absolute al actului juridic de dobândire. Totodată, aceștia nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier, iar în cazul dobândirii terenurilor cu destinație agricolă prin moștenire aceștia sunt obligați să-l înstrăineze în termen de un an de zile.

În cazul în care terenul nu a fost înstrăinat în termene legale, autorităţile publice locale achiziţionează terenul, la valoarea de piaţă în baza raportului de evaluare întocmit conform legislației, de la persoana care nu este în drept să-l deţină în proprietate. Mai mult, proprietarul terenului va achita autorităților publice locale costurile administrative ce țin de vânzarea terenului.

‹ adv ›

Pe de altă parte, articolul 2 stabilește că, în cazul în care vreun tratat internaţional la care Republica Moldova este parte stabileşte alte norme decât cele prevăzute de prezentul Cod, vor fi aplicate normele tratatului internaţional.

Banca Mondială, cu ochii pe pământurile moldovenilor

Anterior, în 2016, reprezentanții Băncii Mondiale insistau asupra ideii vânzării terenurilor agricole din Republica Moldova cetățenilor străini, fapt care a scandalizat opinia publică. În raportul „Suport public pentru sectorul agricol”, care descrie modul în care trebuie modernizată agricultura moldovenească. Autorii raportului din 12 octombrie 2015, Felicia Pricop, Ruslan Piontkivsky și Marcel Chistruga, recunosc că ar fi necesară eliminarea restricțiilor la achiziționarea terenurilor agricole de către străini.

Ulterior, președintele asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, care a fost ministru al Agriculturii, declara că „pământul este singura marfă care nu se produce”.

„Mă puteţi considera un conservator în privinţa acestei chestiuni, însă pentru nimic nu-mi voi schimba opinia. Pământul trebuie să-l păstrăm cu orice preț”, a declarat Gorincioi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›