În atenția Consiliilor raionale și deținătorilor de animale. Guvernul a aprobat modificări și completări la Regulamentul privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor (HOTĂRÎRE Nr. 645 din 19.07.2010).
Potrivit modificărilor, autoritatea responsabilă de executarea Regulamentului devine Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (anterior controlul asupra executării revederilor Regulamentului îl deținea Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare). Astfel, Direcţiile raionale/municipale pentru agricultură şi alimentaţie, după verificarea şi avizarea documentaţiei, vor transmite copiile acestora Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, spre examinare şi aprobare, pentru stabilirea valorii despăgubirilor şi plăților ce se cuvin proprietarilor de animale.
O altă modificare ține de includerea pestei porcinei africane în lista bolilor transmisibile ale animalelor pentru care se acordă despăgubiri. Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecţioasă virotică, înalt contagioasă, cu evoluţie acută. Atragem atenţia, că profilaxia şi combaterea acestei boli întâmpină greutăţi datorită vitezei de difuzare (răspândire) a bolii şi rezistenţei înalte a virusului în mediul extern.
Pe parcursul ultimilor ani PPA a evaluat în noi teritorii, atât în întreaga lume, precum şi în imediata apropiere a teritoriului Republicii Moldova. La moment boala este notificată în Federaţia Rusă, Polonia, Ucraina şi Ţările Baltice, ţări cu care Republica Moldova are legături economice.
Notă: Regulamentul privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor stabilește lista bolilor transmisibile ale animalelor pentru care se acordă despăgubiri:
- Tuberculoza bovină;
- Febra aftoasă;
- Rabia (la animale productive);
- Paratuberculoză;
- Pesta porcină clasică;
- Pesta rumegătoarelor mici;
- Pesta aviară (influenţa aviară);
- Stomatita veziculoasă;
- Boala veziculoasă a porcului;
- Variola ovină şi caprină;
- Blutongue (febra catarală a oilor);
- Leucoza enzootică bovină;
- Encefalopatia spongiformă bovină;
- Scrapia ovină;
- Pesta porcină africană.
Comentarii