Producătorii de cartofi din țară sunt îngrijorați de importurile masive de cartof, dar și de faptul că suprafețele s-au redus considerabil, iar reprezentanții fostei Asociații a producătorilor de cartofi din țară susțin că situația este una tensionată, scrie Golos.md.
Începând cu anul 2005 și până în 2010, fermierii au redus suprafețele cultivate cu cartof cu circa 1-2 mii de hectare anual. Astfel, în 2019 suprafața cultivată a ajuns la doar 19 mii de hectare, ceea ce ar asigura 60-70% din consumul intern. În consecință, prețurile pentru cartof s-au majorat esențial, iar importurile au crescut considerabil.
În anul 2018, în doar 1,5 luni prețul a crescut cu mai mult de 40%. Cu toate acestea, din ce în ce mai puțini producători optează să producă această cultură, iar suprafețele cultivate nu s-au mărit. Totodată, potrivit lui Petru Iliev, o altă lovitură a fost dată de către stat prin liberalizarea pieței interne.
Potrivit ANSA, numai în lunile august-septembrie 2019, din 130 de loturi de cartofi importați în Moldova, au fost detectați agenți patogeni în 114, iar până la sfârșitul anului situația nu s-a îmbunătățit simțitor. Totodată, în cazul plantării cartofului de import infestat, agenții patogeni riscă să afecteze și mai mult dezvoltarea sectorului.
Comentarii