Turcia se confruntă cu o lipsă de mere de calitate pentru export, deoarece recolta locală este mai mică decât prognozele prezentate în luna august curent.
Aceeași situație este valabilă în cazul mai multor țări producătoare de mere cum ar fi Polonia, India, Grecia, Turcia, ș.a. În aceste condiții, producătorii autohtoni ar trebuie să fie flexibili și pregătiți prin asigurarea calității și certificărilor necesare pentru a exporta acolo unde se atestă un deficit.
Despre aceasta ne-a comunicat Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, care a explicat că, la moment, producătorii sunt în așteptarea unor prețuri mai mari, iar o mare parte din recolta de mere este depozitată în frigidere.
Directorul Asociației a menționat că, conform statisticilor din țara noastră, la fel, se observă o tendință de scădere a exportului de mere.
Astfel că, pe parcursul lunii octombrie curent, s-au exportat 5300 de tone de mere, iar în septembrie – 6000 de tone. Aceste date arată că, s-au exportat cantități mult mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, când recolta a fost mult mai mică.
Conform datelor oferite de Moldova Fruct, în anul 2022, în luna septembrie s-au exportat 9500 de tone de mere, iar în luna octombrie – 7000 de tone, respectiv în luna septembrie 2023 s-au vândut 6000 de tone, iar în octombrie -5000 de tone de mere.
Pentru anul curent, se atestă oportunități de comercializare a merelor pe următoarele piețe noi: Marea Britanie, Suedia, Germania, a mai spus directorul Moldova Fruct.
Iurie Fală susține că, oportunități de export vor exista și pe piața din România, Europa Occidentală.
Iurie Fală a explicat că, Asociația a fost abordată de către companii din Turcia, dar pentru reexport.
Comentarii