‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMoldova Fruct: Au apărut noi oportunități de comercializare a merelor. Producătorii trebuie să fie...

Moldova Fruct: Au apărut noi oportunități de comercializare a merelor. Producătorii trebuie să fie pregătiți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Turcia se confruntă cu o lipsă de mere de calitate pentru export, deoarece recolta locală este mai mică decât prognozele prezentate în luna august curent.  

Aceeași situație este valabilă în cazul mai multor țări producătoare de mere cum ar fi Polonia, India, Grecia, Turcia, ș.a. În aceste condiții, producătorii autohtoni ar trebuie să fie flexibili și pregătiți prin asigurarea calității și certificărilor necesare pentru a exporta acolo unde se atestă un deficit. 

Despre aceasta ne-a comunicat Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, care a explicat că, la moment, producătorii sunt în așteptarea unor prețuri mai mari, iar o mare parte din recolta de mere este depozitată în frigidere. 

„Analiștii menționează că în mai multe țări producătoare de mere, recolta va fi mai mică decât prognozele prezentate în luna august curent. În plus, toate stocurile au fost epuizate mai devreme decât în anii precedenți, astfel că pe piață se creează așteptări pozitive față de prețurile de comercializare.

Totodată, unele țări, precum ar fi India, care este una importatoare de mere, a fost afectată de ploi cu grindină, ce au compromis recoltele în zona Kashmir. Astfel că, o mare parte din plantații au fost afectate, ceea ce va scădea și mai mult recolta de mere de calitate înaltă. După numărul de solicitări de mere din țări cum ar fi India sau Orientul Mijlociu, observăm că comercianții decid să păstreze stocurile de mere și nu se grăbesc să le vândă”. 

‹ adv ›

Directorul Asociației a menționat că, conform statisticilor din țara noastră, la fel, se observă o tendință de scădere a exportului de mere.

Astfel că, pe parcursul lunii octombrie curent, s-au exportat 5300 de tone de mere, iar în septembrie – 6000 de tone. Aceste date arată că, s-au exportat cantități mult mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, când recolta a fost mult mai mică. 

„Pe piață s-a creat un moment de așteptare, iar noi tratăm această situație cu maximă precauție, deoarece experiențele din anii precedenți ne-au arăta că, prețurile care se ofereau la începutul sezonului scădeau foarte mult în a doua parte a perioadei de comercializare”. 

Conform datelor oferite de Moldova Fruct, în anul 2022, în luna septembrie s-au exportat 9500 de tone de mere, iar în luna octombrie – 7000 de tone, respectiv în luna septembrie 2023 s-au vândut 6000 de tone, iar în octombrie -5000 de tone de mere. 

„Observăm că, în anul curent, s-au vândut cu circa 30- 40% mai puține mere decât în aceeași perioadă a anului 2022, chiar dacă recolta este mai mare decât în anul trecut. Merele care a fost depozitate în frigider sunt de o calitate mai înaltă decât în anul precedent, datorită lipsei de precipitații, care nu au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Dar calibrul merelor va fi mai mic”. 

‹ adv ›

Pentru anul curent, se atestă oportunități de comercializare a merelor pe următoarele piețe noi: Marea Britanie, Suedia, Germania, a mai spus directorul Moldova Fruct.

„La nivelul UE se așteaptă că, practic în toate țările producătoare de mere, cu excepția Franței, recolta va fi mai mică cu aproximativ 5 -10%, comparativ cu prognoza prezentată în luna august. În acest context, se creează anumite oportunități pentru producătorii de mere din Republica Moldova. Fiind o țară cu cantități nu foarte mari de mere, așa cum este Polonia, Italia, Franța, trebuie să fim mai flexibili și gata să putem exporta acolo unde se creează deficit”.

Iurie Fală susține că, oportunități de export vor exista și pe piața din România, Europa Occidentală. 

„Pe aceste piețe, însă, sunt solicitate mere cu certificate cum ar fi GlobalG.A.P., GRASP, SMETA. La fel, observăm că și în Polonia există o tendință pozitivă de creștere a prețului, deoarece au o producție de mere mai mică, comparativ cu anul precedent, inclusiv din cauza că mulți producători nu au efectuat toate tratamentele de protecție contra bolilor și dăunătorilor. Aceasta creează condiții propice pentru exportul din țara noastră. În anul curent, sunt oportunități de export și în Uzbekistan, care este o țară ce consumă mere de calitate superioară și de calibru mare, soiurile din categoria Jonagold”. 

Iurie Fală a explicat că, Asociația a fost abordată de către companii din Turcia, dar pentru reexport. 

„Turcia a manifestat interes pentru cumpărarea unor cantități de mere din Republica Moldova pentru a reexporta în Asia de Sud-Est și India. Zilnic, primim câte 4-5 solicitări de oferte pe care le prelucrăm și observăm că, cu unele țări nu avem reglementările ce ar permite ca exporturile să fie fezabile (nu avem acorduri în protocoale fitosanitare, taxele sunt mari la import). Îndemnăm producătorii, exportatorii să se consulte cu ANSA sau Moldova Fruct, când vine vorba despre export”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›