‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMoldova Fruct: Producătorii trebuie să caute piețe alternative pentru 98% din mere și 50%...

Moldova Fruct: Producătorii trebuie să caute piețe alternative pentru 98% din mere și 50% din strugurii exportați

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producători de fructe, membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, s-au întrunit în cadrul Adunării Generale a Asociației.

La eveniment au participat mai mult de 100 de producători și exportatori de fructe, Vladimir Bolea, președinte al comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, ministrul agriculturii Viorel Gherciu, directoarea-generală interimară a AIPA – Diana Coșalîc și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.

Producătorii de fructe au menționat că sectorul fructelor din Republica Moldova parcurge o perioadă fără precedent, iar pentru a face față provocărilor este necesar suportul statului și al partenerilor de dezvoltare.

„Scumpirile mijloacelor de producție și perturbările logistice legate de războiul din Ucraina, ne pun în fața unei noi realități. Aceasta ne impune pe toți să ne mobilizăm rapid și fără amânare pentru modernizarea sectorului de fructe.

Este necesară implementarea unei agende clare de reforme, care să înlesnească accesul la mijloace de producție inovative și identificarea noilor piețe de desfacere, noilor coridoare de transport și logistică pentru exporturile de fructe. Aceste subiecte trebuie să devină prioritatea zero pentru producătorii profesioniști de fructe, pentru instituțiile statului și sperăm că și pentru partenerii noștri de dezvoltare”, a menționat Vitalie Gorincioi, președintele Moldova Fruct.

‹ adv ›

Eforturile Asociației Moldova Fruct pentru a promova exportul de fructe pe piețe alternative de desfacere, cu susținerea partenerilor de dezvoltare și în ultima vreme și de Guvern – au dat rezultate bune, dar sunt departe de a cuprinde întreg sectorul și eliminarea riscurilor generate de dependența excesivă de o singură piață de export.

Dependența de o singură piață pun exporturile de fructe sub riscuri necontrolate. Sezonul de fructe 2022/2023, este unul de cotitură, iar producătorii de fructe trebuie să găsească piețe alternative pentru 98% din merele moldovenești destinate exportului, 50% din prunele și strugurii și 100% din cireșe, cantități care de regulă se exportau preponderent în Rusia.

„Pentru noul sezon producătorii trebuie să fie pregătiți și bine dotați ca să poată face față cerințelor, pe care le solicită comercianții, să fie asigurați cu ambalajul necesar, să aplice tehnici corecte de gestionare a produselor de uz fitosanitar. Sortimentul de ambalaje, pe care noi îl avem pentru toate tipurile de fructe, nu este diversificat. În acest sens, vom lucra cu membrii asociației pentru a-i informa de unde să se aprovizioneze.

Îi îndemnăm pe toți producătorii să se certifice cu GLOBALG.A.P. și GRASP, standarde minime fără de care nu poți începe negocierile cu rețelele moderne de comerț. Deși este o investiție nu doar pentru a vinde în rețele, dar și pentru a spori eficiența întreprinderii, pentru că certificarea disciplinează în primul rând producătorul aplicând bunele practici agricole”, a subliniat Ion Ionaș, producător și exportator de fructe.  

Vladimir Bolea a accentuat rolul asociației Moldova Fruct în aspecte de lobby pentru pomicultori, dar și de promovare a fructelor la nivel internațional.

„Vă felicit că faceți parte din această asociație. Statul susține sectorul agricol, a fost majorat fondul de subvenționare, dar așteptăm și de la agricultori plata impozitelor pentru a ne putea dezvolta ca stat în continuare”, a spus Vladimir Bolea.

‹ adv ›

Asociația Moldova Fruct reprezintă 180 de întreprinderi moderne care activează în domeniul agricol: producători, procesatori, exportatori de fructe, dar și prestatori de servicii. Un obiectiv esențial al organizației este diversificarea piețelor pentru fructe de înaltă calitate din Moldova: mere, prune, cireșe, caise, struguri de masă, precum și produse procesate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›