Producători de fructe, membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, s-au întrunit în cadrul Adunării Generale a Asociației.
La eveniment au participat mai mult de 100 de producători și exportatori de fructe, Vladimir Bolea, președinte al comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, ministrul agriculturii Viorel Gherciu, directoarea-generală interimară a AIPA – Diana Coșalîc și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.
Producătorii de fructe au menționat că sectorul fructelor din Republica Moldova parcurge o perioadă fără precedent, iar pentru a face față provocărilor este necesar suportul statului și al partenerilor de dezvoltare.
Eforturile Asociației Moldova Fruct pentru a promova exportul de fructe pe piețe alternative de desfacere, cu susținerea partenerilor de dezvoltare și în ultima vreme și de Guvern – au dat rezultate bune, dar sunt departe de a cuprinde întreg sectorul și eliminarea riscurilor generate de dependența excesivă de o singură piață de export.
Dependența de o singură piață pun exporturile de fructe sub riscuri necontrolate. Sezonul de fructe 2022/2023, este unul de cotitură, iar producătorii de fructe trebuie să găsească piețe alternative pentru 98% din merele moldovenești destinate exportului, 50% din prunele și strugurii și 100% din cireșe, cantități care de regulă se exportau preponderent în Rusia.
Vladimir Bolea a accentuat rolul asociației Moldova Fruct în aspecte de lobby pentru pomicultori, dar și de promovare a fructelor la nivel internațional.
Asociația Moldova Fruct reprezintă 180 de întreprinderi moderne care activează în domeniul agricol: producători, procesatori, exportatori de fructe, dar și prestatori de servicii. Un obiectiv esențial al organizației este diversificarea piețelor pentru fructe de înaltă calitate din Moldova: mere, prune, cireșe, caise, struguri de masă, precum și produse procesate.
Comentarii