Recent, Asociația Moldova Fruct, cu suportul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală), a organizat un seminar dedicat particularităților de producere și manipulare în perioada de post-recoltare a cireșelor de soiuri timpurii și medii de maturare.
Acesta face parte din seria de instruiri în tehnologii și inovații.
În cadrul instruirii, pomicultorii au aflat despre:
- Combinația potrivită dintre diferite soiuri și portaltoaie, în funcție de zona pedoclimatică
- Tehnologii și lucrări de protecție contra bolilor și dăunătorilor în livezi, în condițiile sezonului ploios
- Soiurile recomandate pentru diferite regiuni ale Republicii Moldova și particularitățile lor specifice
- Cerințele de calitate și inofensivitate solicitate de cumpărătorii din UE, inclusiv nivelul maxim de reziduuri, calibru, fermitate, culoare etc.
Producătorii au avut ocazia să viziteze livada model și casa de ambalare modernă a companiei EcoFarm-Prod, care este un membru activ al asociației.
De asemenea, în cadrul seminarului a fost abordat și subiectul piețelor țintă pentru cireșele moldovenești, iar la final, au fost identificate problemele actuale și subiectele pentru următorul seminar, astfel încât să răspundem nevoilor pomicultorilor noștri.
Evenimentele de așa tip constituie o oportunitate bună pentru pomicultori de a se informa, a-și perfecționa abilitățile și dezvolta afacerile.
Ne bucurăm să vedem interesul și implicarea activă a participanților.
Moldova Fruct va continua eforturile care vin să sprijine dezvoltarea sectorului pomicol din Moldova.
Comentarii