Investițiile făcute în ultimii ani de către producătorii autohtoni aduc și rezultate pe măsură. Aceștia, practic, au reușit să reanimeze sectorul horticol, da și să claseze Republica Moldova în poziții de frunte la nivel mondial privind cantitățile de fructe exportate.
Recent, am scris despre faptul că țara noastră a fost inclusă în Top 3 exportatori mondiali de struguri de masă după volumul exportat pe cap de locuitor, dar ocupăm o poziție mult mai bună la capitolul exporturi de mere.
Dacă e să analizăm volumul produs, din cele aproximativ 450-660 de mii de tone de mere produse anual, 250 de mii ajung a fi exportate.
Astfel, potrivit datelor statistice elaborate de Statista.com, Republica Moldova se clasează pe locul 9 în lume după volumul de mere exportat. Volumul real exportat, potrivit experților, ar putea fi mai mare, comparativ cu datele Statista, iar pozițiile și mai bune. Spre exemplu, potrivit Global Trade Mag, Moldova a exportat mere în cantitate de circa 255 de mii de tone, ceea ce ar însemna clasarea pe locul 8 la nivel mondial.
Amintim că, la moment, Republica Moldova oferă unele dintre cele mai mici prețuri pe piața externă, astfel, după valoarea exporturilor în dolari, conform Worlds Top Exports, ne clasăm pe locul 12 la nivel mondial, după rezultatele obținute în 2019. Valoarea exporturilor însumând 108,6 milioane de dolari.
Potrivit analizei realizate de experții East Fruit în scopul promovării merelor moldovenești pe piețele externe, raportând volumul de mere exportat pe cap de locuitor, Republica Moldova se clasează pe primul loc în lume.
Potrivit datelor furnizate de Asociația Moldova Fruct, în țară sunt aproximativ 52 de mii de hectare de livezi de măr pe rod. Totodată, o statistică exactă urmează a fi elaborată în scurt timp.
Comentarii