‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova, pe locul 54 la nivel mondial după producția de miere

Moldova, pe locul 54 la nivel mondial după producția de miere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Țara noastră ocupă locul 54 la nivel mondial după cantitatea de miere produsă, notează Ziarul Național. Apicultorii moldoveni produc de două ori mai multă miere decât acum 10 ani. 90% din aceasta ajunge la export în Uniunea Europeană.

Potrivit statisticii, în anul 2011 se producea în jur de 2,9 mii de tone de miere, pe când anul trecut cantitatea totală a ajuns la 5,7 mii de tone.

Potrivit aceleeași surse, doar 15% din volumul total de miere produs este consumat la nivel local. Celelalte, aproximativ 85% sunt exportate.

Principala piaţă de desfacere este Uniunea Europene. Datele arată că în anul 2015 pe această piață a fost livrată 98% din cantitatea de miere autohtonă. În topul destinațiilor se numără Italia, Germania, Franța, Slovacia, România, Polonia, Danemarca.

O cantitate de miere record, în sumă de 14 milioane de dolari a fost exportată în anul 2017.

Productivitatea de miere-marfă a familiilor de albine ajunge la aproximativ 24 kg per sezon, însă această cantitate depinde, în mare parte, de condiţiile climatice anuale.

‹ adv ›

La sfârșitul anului trecut, efectivul de albine număra în jur de 182,1 mii de familii de albine, înregistrate conform actelor oficiale. Comparativ cu statistica din 2011, numărul acestora s-a majorat cu 73%.

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), volumul de producere în Moldova ajunge la peste 4,4 milioane de dolari SUA anual și țara este situată pe locul 54, calculat în baza mediei pentru anii 2009-2013.

Autoritățile au elaborat și un Program Național de Dezvoltare a Apiculturii în Republica Moldova pentru anii 2021-2025, prin intermediul căruia își propun promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale și exportului de miere, triplând, astfel și consumul de miere pe cap de locuitor. Se dorește menținerea ratei de 90% din producție la export până în anul 2025.

‹ adv ›

Obiectivul principal al acestui program național este majorarea volumului de producție și exportului de miere până la 8,2 mii de tone către anul 2025.

Documentul este inclus pe ordinea de zi în ședința de azi a Executivului și ar urma să fie aprobat. Tot azi, cabinetul de miniștri se va expune și asupra planului de acțiuni privind implementarea acestui program.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›