Din 1 decembrie 2018, cultivatorii de seminţe din Republica Moldova pot să exporte seminţe de hibrizi omologaţi în statele membre ale Uniunii Europene, anunţă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), scrie Mold-street.
Gheorghe Gaberi, directorul general al ANSA susţine că acest lucru a devenit posibil în urma auditului efectuat de DG SANTE (Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene) la începutul verii, la întreprinderile și instituțiile de cercetări în domeniul semincer.
Unde a fost auditul UE
Misiunea s-a aflat la Laboratorul pentru testarea semințelor cu acreditare internațională ISTA, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, întreprinderile agricole de producere, procesare și comercializare a semințelor „Nistru-Olănești” din raionul Ștefan Vodă, Agroselect din raionul Soroca, SRL Tetracom din raionul Florești și la Comisia de Stat pentru testarea soiurilor de plante.
Experții au ajuns la concluzia că sectorul producerii și verificării semințelor corespunde cerințelor și exigențelor Uniunii Europene. Astfel, producătorilor de semințe din Moldova li s-a oferit dreptul de export pe piața celor 28 de state membre a UE.
„Exportul, poate fi început de la 1 decembrie, dar agenții economici urmează să efectueze pregătirile necesare, inclusiv și stabilirea de relații cu partenerii din UE, astfel ca exportul să decurgă în strictă concordanță cu cerințele și standardele europene”, a menționat Gaberi.
Piaţa producţiei de seminţe din Moldova
Potrivit ANSA, în prezent piața semințelor de culturi de câmp, legume și a materialului săditor horticol, viticol, bacifer și de căpșun în Republica Moldova este asigurată de circa 1 100 de entități fizice și juridice în calitate de instituții de cercetări ştiinţifice, deținători, multiplicatori, importatori și distribuitori de semințe și material săditor.
Conform Registrului soiurilor de plante al Republicii Moldova sunt omologate pentru cultivare în condiții de producție 884 de soiuri și hibrizi de culturi de câmp cerealiere, leguminoase pentru boabe, oleaginoase, tehnice şi furajere, 829 soiuri și hibrizi de legume şi cartofi.
Producerea, distribuția și comercializarea semințelor și materialului săditor este reglementată de un șir de acte legislative și normative în vigoare, iar controlul activității, producerii și comercializării lor este asigurată de ANSA în calitate de autoritate administrativă responsabilă de supravegherea implementării politicii statului în domeniul carantinei fitosanitare și controlului semincer.
Ce supraveghează ANSA
Direcția Semințe și Material Săditor din cadrul ANSA este departamentul responsabil de supravegherea oficială a producerii și comercializării materialului semincer de culturi de câmp, legumicole, bostănoase, cartof și a materialului de înmulțire și săditor fructifer, viticol și decorativ, autohton. În același timp, Direcția eliberează certificate la exportul semințelor și a materialului săditor în conformitate cu normele internaționale.
Înregistrarea și introducerea în cultură a unui soi, varietăți și hibrid de plante agricole este executată prin testarea calităților productive executat de Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante.
În Republica Moldova, începând cu anul 2009 activează şi un laborator acreditat pentru testarea seminţelor în conformitate cu cerinţele Standardului SM SREN ISO/CEI 17025:2006 şi acreditarea internaţională – ISTA.
Câte seminţe producem
ANSA a înregistrat circa 800 agenți economici cu diferite genuri de activitate privind producerea și/sau prelucrarea, comercializarea semințelor și materialului săditor, dintre care 221 se ocupă cu producerea și comercializarea semințelor de culturi agricole și legumicole pe 70 de mii de hectare şi recoltează circa 100 de mii de tone de semințe.
Alţi 171 agenți economici se ocupă de producerea și comercializarea materialului pomicol și bacifer pe o suprafață de 211 hectare de unde obţin circa 10 milioane de bucăți (material de plantare) din care aproximativ trei milioane sunt exportate.
La capitolul material săditor viticol sunt 23 agenți economici, care de pe o suprafață de 130 hectare produc circa patru milioane de vițe altoite, din care peste 1,1 milioane sunt exportate. Deocamdată, Moldova încă nu poate exporta materialul săditor viticol, dar acest drept ar putea fi obţinut în viitorul apropiat.
De asemenea, în Moldova activează şi şapte fabrici de prelucrare a semințelor de porumb și floarea soarelui.
Comentarii