‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova se poate confrunta cu deficit de carne de porc

Moldova se poate confrunta cu deficit de carne de porc

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare examinează unele soluţii pentru a preveni un eventual deficit de carne de porc în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, notează mold-street.com.

Conform datelor comunicate de MAIA, producția internă de carne de porc a avut un trend descendent în acest an, din cauza multiplelor episoade de Pestă Porcină Africană înregistrate pe parcursul anilor 2022 și 2023 pe teritoriul țării.

Producţia locală – insuficientă

„Doar în anul curent, ANSA a depistat și a lichidat 3 focare la fermele comerciale cu un efectiv de circa 7.000 de capete. Alte 15 focare au fost depistate în gospodăriile casnice, fiind afectați peste 200 de porci”, susţine Ministerul Agriculturii.

Potrivit instituţiei, în urma calculelor s-a stabilit că până la sfârșitul anului, necesarul de consum al cărnii de porc în masă este de circa 20.000 de tone, în timp ce producătorii locali ar putea asigura piața locală cu circa 10.000 de tone.

În scopul prevenirii deficitului de carne de porc în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în cadrul unei şedinţe la MAIA cu producătorii și procesatorii de carne au fost analizate un set de soluții.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că va fi examinată posibilitatea de a permite procesatorilor să importe anumite cantități de carne de porc, într-o perioadă determinată de timp. Menționăm că cotele tarifare privind importul de carne de porc au fost deja epuizate.

„Predictibilitatea în afaceri este un element esențial pentru eficiența economică a întreprinderilor. Nu voi înceta să repet despre necesitatea negocierii contractelor de lungă durată între producătorii și procesatorii moldoveni. Avantajele competitive pot fi obținute doar prin modele de colaborare între agenții economici, prin identificarea strategiilor ce ar spori gradul de integrare a tuturor actorilor din industrie în lanțul valoric”, a menționat Vladimir Bolea.

Cer facilităţi sub forma scutirii de taxe vamale la import

Anterior, Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii a avertizat că în Republica Moldova sunt premise pentru creșterea semnificativă a prețului la materiile prime din carne – în primul rând, la carnea de porc congelată, cu aproximativ 25 de lei/kg și, respectiv, la produsele finite din carne.

‹ adv ›

Pentru a preveni această situație, ei au propus scutirea de taxe vamale la materii prime (tariful actual la carnea de porc congelată importată este de 20% + 200 euro/tona, dar nu mai mult de 25% din prețul mărfurilor importate.

De notat că astfel de avertizări, însă, sunt emise practic în fiecare an de către importatorii şi procesatorii de carne şi de organizaţiile lor de lobby.

Autorităţile ar fi răspuns cu un refuz, invocând necesitatea de a proteja producătorii locali, în special pe crescătorii de porcine, dar şi pentru a nu rata venituri la bugetul de stat.

‹ adv ›

Conform calculelor patronatului industriei de procesare, prețul intervenției statului (în cazul în care taxa la carnea de porc congelată este anulată înainte de sfârșitul acestui an) va fi de circa 1,2 milioane de euro, adică 23-24 milioane lei.

De notat că, în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, se prevede o cotă de 5.500 tone de import carne de porc congelată fără taxe vamale pentru aprovizionarea pieței moldovenești. De obicei, până la sfârșitul verii, această cotă este consumată integral de importatori.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›