‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMoldova, somată de Comisia Europeană din cauza vinului spumant Prosecco

Moldova, somată de Comisia Europeană din cauza vinului spumant Prosecco

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

 

Decizia unor instanțe moldovenești privind anularea pe teritoriul Republicii Moldova a celui mai cunoscut brand de spumant din Italia a provocat un scandal în Italia. Acest caz a intrat în vizorul Comisiei Europene care somează autoritățile noastre să respecte acordurile internaționale semnate, scrie publicația economică Mold-street.com.

Un litigiu din instanţele din Moldova a generat revolta producătorilor din Italia. La mijloc este dreptul exclusiv la utilizarea mărcii de vin spumant Prosecco, pentru care se luptă un consorţiu italian şi compania unui milionar din Moldova.

‹ adv ›

Bătălia din instanţe

Pe 3 iunie 2014, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a înregistrat mărcile comerciale Prosecco DOC Prosecco PDO în favoarea Consorțiului italian de tutelă a denumirii de origine controlată Proseccco (Consorzio di Tutela della Denominazione di Origine Controllata Prosecco), pentru produse din clasa 33- băuturi alcoolice (cu excepţia berii).

Anul trecut, sistemul Prosecco (Doc Conegliano Valdobbiadene și Asolo) cuprindea 13.500 producători, 1.380 vinării (beciuri) și 300 îmbuteliatori, cu o cifră de afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

‹ adv ›

Acest spumant este printre cele mai populare la nivel mondial și numărul unu în Italia.

Pe 7 octombrie 2014, compania Bulgary Winery SRL (fondator apare un offshore din Panama) ce face parte din grupul Vinimpex al milionarului Nicolai Luţic, s-a adresat la AGEPI pentru a înregistra marca comercială Pronto Prosecco pentru produse din clasa 33. A primit refuz din cauza opoziției Consorțiului italian și a coliziei cu denumirea geografică Prosecco.

Bulgary Winery a decis să conteste această decizie în instanță. Pe 23 mai 2016 judecătoria Râșcani, a decis să anuleze marca comercială Prosecco DOC Prosecco PDO, decizie menţinută şi de Curtea de Apel Chişinău în hotărârea emisă pe 23 februarie 2017, şi publicată la începutul lunii aprilie.

‹ adv ›

Totodată întreprinderea Bulgary Winery a primit dreptul de a înregistra marca comercială Pronto Prosecco.

Comisia Europeană intervine

Cazul a ajuns chiar în vizorul Comisiei Europeană. „Prosecco este o denumire protejată şi prin acordul de asociere UE-Moldova și Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene „să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o protecție completă.“, a relatat agenţia ANSA.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat pentru ANSA că problema Prosecco „a fost tratată în mod direct cu autoritățile moldovene și discutată şi la ultima ședință a Consiliului de Asociere UE-Moldova (a avut loc la 31 martie, n.r.), în cursul căreia Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile legislative recente, încurajând autoritățile moldovene să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o protecție eficientă a acestei indicații geografice”

Povestea a fost prezentată de asemenea şi în cadrul unor interpelări parlamentare pe 30 martie din partea eurodeputatului Paolo De Castro către comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmstroem.

„Având în vedere flagrantă „uzurpare“ a brand-ului, cum Comisia intenționează să protejeze marca si executa acordul semnat de Moldova?”, a întrebat parlamentarul italian Paolo De Castro.

Stefano Zanette, presedinte al sistemului Prosecco susţine că din 1 decembrie 2014 până la sfârșitul anului 2016 au fost raportate 530 de site-uri, firme si reclame neregulate pentru vânzarea de vinuri Prosecco false din Germania, Marea Britanie, Polonia, Țările de Jos, Austria, Irlanda, Elveția, Croația, Danemarca, România și Spania.

Bulgari: La mijloc sunt concurenţii străini 

De notat că administraţia Bulgari Winery nu a comentat acuzaţiile, dar în argumentarea depusă la instanţă a susţinut că la mijloc sunt concurenţii străini, „care prin diferite metode încearcă să blocheze producătorii autohtoni în folosirea unor desemnări, ce nu pot fi înregistrate în calitate de drept exclusiv, făcându-se referire la denumirea Prosecco care este asociată în opinia consumatorului cu un produs având la originea sa struguri din soiul Prosecco, mai fiind numit şi Glera”.

Potrivit reprezentantului Bulgari marca internațională nr.1169551 – PROSECCO DOC PROSECCO PDO a fost înregistrată contrar prevederilor legii.

„Reclamantul consideră că desemnarea Prosecco indică clar la un anumit tip de struguri, şi anume, cel utilizat pentru vinificație. Mai indică reclamantul că soiul de viţă-de-vie „Prosecco” a fost testat pe teritoriul Republicii Moldova de către Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante şi a fost inclus în Catalogul Soiurilor de Plante, ediția anului 2015 şi 2016”, se menţionează în decizia instanţei de apel.

Potrivit Agora.md, AGEPI va contesta decizia Curţii de Apel.

Până la finalizarea acestuia Bulgari Winery produce Prosecco într-o nouă fabrică lansată trei ani în urmă.

De notat că vinul Prosecco este produs în Italia şi de compania cunoscutului vinificator Vasile Drăgan din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›