‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova va beneficia de 685 de mii de dolari pentru sectorul agricol

Moldova va beneficia de 685 de mii de dolari pentru sectorul agricol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultura Republicii Moldova va fi mai rezistentă la vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice datorită unui nou proiect în sumă de 0, 685 de milioane de dolari SUA.

Sectorul agricol este pilonul principal al economiei țării, iar majoritatea populației trăiește la sate și agricultura este principala sursă pentru a obține hrană și venituri.

FAO Moldova a lansat un proiect nou ce va facilita integrarea adaptării la schimbările climatice a sectorului agricol în procesul național de planificare a politicilor, ceea ce va contribui la reducerea vulnerabilităților la nivel local și central. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, susținut financiar de Fondul Verde pentru Climă (FVC). Prin acest Proiect se va susține efortul țării de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și angajamentele din cadrul Acordului de la Paris.

‹ adv ›

Din moment ce femeile reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă angajată în agricultură se va pune accentul pe incluziunea acestora în procesul de luare a decizilor cu ajutorul unei analize bazate pe impactul egalității de gen în acest domeniu, furnizând date specifice care ulterior vor duce la o guvernare mai durabilă.  

„Agricultura Republicii Moldova, fiind unul din cele mai mari sectoare al economiei țării, necesită sprijin suplimentar pentru o mai bună adaptare la impactul schimbărilor climatice. Astfel, un plan de acțiuni, privind adaptarea la schimbările climatice în acest sector, va prioritiza și accelera aceste inițiative”, a declarat Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Republica Moldova.

Proiectul FAO se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va integra soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol, prin înlesnirea acțiunilor locale în șase raioane selectate din sudul, centrul și nordul țării, ceea ce va conduce la o planificare și finanțare mai bună a măsurilor de adaptare la schimbările climatice. 

„Vulnerabilitatea sectorului agricol este caracterizată prin expunerea majoră a sectorului la temperaturi medii anuale ridicate și fenomene meteorologice extreme, frecvente în ultimii ani. Fenomene ce cauzează declin în productivitatea agricolă, pierderi financiare enorme cu efect negativ asupra întregii economii naționale. În acest context, sporirea rezilienței și adaptării la impactul schimbărilor climatice a sectorului agricol este o necesitate stringentă”, a declarat Ion Perju, ministrul Agriculturii.

Lansarea oficială a proiectului avut loc în cadrul unui atelier virtual la care au participat reprezentanții FAO și ai ministerului, Coordonatorul Rezident ONU în Moldova, reprezentanții partenerilor de dezvoltare, ai mediului academic și de cercetare în domeniul agriculturii și al climei, precum și membrii sectorului neguvernamental și ai asociațiilor de fermieri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›