‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 11 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoratoriul pentru plata datoriilor în agricultură ar putea fi extins până pe 31 octombrie...

Moratoriul pentru plata datoriilor în agricultură ar putea fi extins până pe 31 octombrie 2025

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Moratoriul la plata datoriilor restante în agricultură ar putea fi extins până pe 31 octombrie, anului viitor.

Măsura este inclusă într-un proiect de lege care urmează să fie avizat de Guvern și examinat de Parlament, transmite radiomoldova.md.

Ieri, 10 decembrie au fost organizate consultări pe marginea acestui subiect la care au participat deputați, reprezentanți ai băncilor comerciale și fermieri.

‹ adv ›

Proiectul de lege prevede ca fermierii și furnizorii de inputuri să fie scutiți de a achita datoriile restante față de creditori până în octombrie anul viitor.

Agricultorii au salutat decizia și au menționat că este o soluție importantă, mai ales după seceta din acest an.

„Noi vrem ca în această perioadă să putem interveni cu măsuri suplimentare. Dacă guvernul va identifica resurse suplimentare, poate cesiunea de TVA sau garanție de stat și, inclusiv modificarea legii insolvenței și relațiile dintre bănci, agricultorii să intre într-un cadru normal”, a menționat Alexandru Bădărău, director al Asociației „Forța Fermierilor”.

„Trebuie să țintim concret acești agricultorii și să le dăm la toți, pentru că este un risc foarte mare pentru sectorul financiar”, a afirmat Dorel Noroc, președinte al Asociației băncilor din Moldova.

În calitate de beneficiari ai noii prevederi au fost incluși și furnizorii de inputuri.

‹ adv ›

Pentru ca fermierii să fie eligibili, a fost exclus gradul de afectare a terenului agricol în urma secetei, dar a fost introdusă limita de 3500 de hectare deținute de beneficiari.

„Există mai multe opinii, inclusiv pentru furnizorii de inputuri care nu sunt tare încântați de includerea lor în această lege.

Orice creditor este împotriva unei legi de limitare a achitării datoriilor și asta este de înțeles.

Noi trebuie să ne uităm obiectiv la situația din sector și să venim cu o lege care cel puțin să-i mulțumească pe toți sau cel puțin să-i nemulțumească pe creditori într-o măsură mai mică”, a subliniat Alexandr Trubca, deputat PAS.

O altă măsură prevede introducerea expres că legea se aplică la toate datoriile curente ale agricultorilor, indiferent de când aceasta datează, și nu doar la cele formate în perioada 1 septembrie 2023 – 1 septembrie 2024.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›