‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMomordica - leguma din Asia care crește în grădina lui Aurel Leahu din Dubăsarii...

Momordica – leguma din Asia care crește în grădina lui Aurel Leahu din Dubăsarii Vechi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zilele trecute am aflat că în Moldova crește momordica. Prima întrebare a fost ce este aceasta? Am constatat că multă lume nu cunoaște nimic despre leguma respectivă, însă putem afla detalii dacă vom merge în satul Dubăsarii Vechi, Criuleni.

Pe Aurel Leahu, tânărul care a făcut o pasiune din creșterea legumelor din cele mai diverse, l-am găsit destul de ușor. Deși este implicat în mai multe activităţi, el are timp să se ocupe de grădinărit și să primească jurnaliștii. Momordica este cu siguranţă regină în grădina lui. Pe lângă ea, acolo mai găsești roșii, numai că nu clasice, dar negre, gigant, de tip ardei sau cherry. Guliile, vinetele, ardeii, castraveţii etc – sunt alte legume pe care le cultivă Aurel.

Nu a fost prea greu să-l convingem pe Aurel Leahu că dorim să vedem cum crește momordica și cum această legumă se mănâncă. Deși tânărul ne-a spus că un reportaj va fi mai reușit în perioada de vârf de creștere a legumelor, noi am insistat, fiind convinși că vom avea ce vedea. Nu ne-am înșelat. Tânărul are o grădină mică și bine îngrijită. A construit câteva sere unde cultivă cele mai diverse legume pentru consumul familiei. Atunci când are prea multe, merge cu ele la piaţă.

‹ adv ›

La mijloc de octombrie, în grădina lui Aurel erau încă legume, dar cea care ne-a atras atenţia a fost momordica – regina din grădina lui. Este oranj la culoare, atunci când e coaptă, sau verde în caz contrar. Are o formă lunguiaţă și niște zimţi pe suprafaţa cojii. Când o deschizi găsești niște bobiţe roșii, dulcii care au seminţe. Este ceva complet diferit de legumele cu care suntem obișnuiţi în Moldova. De fapt, momordica provine din Asia de Sud-Est ne spune Aurel, patria ei fiind India și face parte din familia bostănoaselor.

Ideală pentru bolnavii de diabet

Aurel se ocupă de creșterea momordicilor de vreo cinci ani. Susţine că sămânţa a obţinut-o de la un prieten și a fost curios să încerce. Leguma a crescut bine și a dat roade bogate. Însă, de cinci ani de când o cultivă, tânărul susţine că nu a crescut aproape deloc interesul faţă de ea, nici din partea consumatorilor, nici din partea producătorilor de medicamente. Pentru că, trebuie să amintim aici, momordica este o legumă utilizată pe larg de către bolnavii de diabet zaharat. Peste hotare, studiile realizate au demonstrat că pacienţii care consumă regulat momordică se simt mai bine și ajung la o scădere semnificativă a glucozei din sânge.

‹ adv ›

Aurel o crește numai pentru el, pentru că nu are piaţă de desfacere pentru ea. Nu are clienţi permanenţi deoarece lumea nu cunoaște aceasta legumă. Atunci când merge la piaţă cu legume tradiţionale, ia cu el și câteva momordici. Însă niciodată nu știe dacă le va vinde sau se va întoarce cu ele acasă. Din când în când o solicită persoanele care cunosc și au citit despre calităţile acesteia.

„O vând la bucată, cu 20, 30 sau 40 de lei. Sunt zile când dau 10 momordici, sunt zile când nu dau nici una. Atât cât să plătesc benzina cu care am venit până la piaţă, că mulţi bani de pe ea nu mai faci”, spune Aurel.

La piaţă oamenii îl întreabă de unde a luat crocodilii aceștia și la ce sunt buni. Sunt oameni care cunosc ce-i asta, celor mai mulţi însă trebuie să le explice de fiecare dată. Au fost persoane care i-au spus că au văzut prin Rusia în magazine momordici congelate.

‹ adv ›

„Uneori se apropie câte un cuplu de tineri, iar băiatul vrea să impresioneze fata și este în stare să dea o mulţime de lei pe o momordică. Atunci când văd pe cineva bolnav, o dau cu foarte puţin, că înţeleg că are nevoie”, susţine tânărul.

Momordica - leguma care se trage din Asia//FOTO:latin-wife.com
Momordica – leguma care se trage din Asia//FOTO:latin-wife.com

Moldova ar putea produce medicamente

Momordica care este sădită în sere începe să se coacă începând cu sfârșitul lui iunie până în octombrie.

„Dacă e sădită afară, atunci se coace mai târziu, din iulie. Se mănâncă partea din interior așa numita vișină roșie sau rodia, care are un sâmbure din care poate fi crescut răsadul. Este dulce la gust, privită de multe ori ca o delicatesă. După câte am înţeles, coaja e cea mai de preţ la ele, este puţin amăruie, îi spune pepene amar, tibetan, indian, sau chinez” , ne spune Aurel.

Potrivit lui, coaja dar și leguma în general, ajută pancreasul să producă mai multă insulină. Aurel crede că ar fi binevenit dacă producătorii de medicamente ar fi interesaţi de faptul că momordica poate fi crescută în ţara noastră în cantităţi mari. El spune că în Germania se produc capsule din această legumă.

„Desigur că este mai bine să-l consumi în stare naturală, cred eu. Dar ar fi minunat dacă responsabilii din domeniul sănătăţii ar realiza niște experimente, studii, pentru a se convinge singuri de efectele miraculoase ale momordicii. Să zicem, mai multă lume care are glucoza înaltă consumă o perioadă momordică, apoi să dea analizele din nou și să vadă care au fost efectele. În caz că se demonstrează că leguma este bună, atunci s-ar putea produce aici medicamente din ea”, spune Aurel.

Totuși nu este prea optimist că s-ar putea întâmpla acest lucru în perioada următoare. Crede că este nevoie de timp și efort ca să putem produce capsule pe bază de momordică, deoarece vorbim despre un lung proces birocratic, pentru că leguma nu este omologată în ţara noastră.

„Cineva mi-a spus că a văzut o reclamă într-o farmacie că pe viitor se vor vinde capsule din momordică, dar cu siguranţă acestea vor fi aduse și nu produse la noi. Dacă am putea produce aici ar fi minunat, pentru că de crescut este ușor”, zice Aurel.

Potrivit lui, leguma nu este pretenţioasă, crește foarte bine, dar iubește multă apă și soare. Este o problemă complicată cu materialul săditor pentru că are nevoie de temperatura ridicată ca să crească. Aurel spune că în Moldova încă nu au ajuns bolile specifice pentru ea, însă crede că în vreo 10 ani pot să apară.

sanatate.bzi.ro
Momordica este un medicament ideal pentru bolnavii de diabet//FOTO:sanatate.bzi.ro

Cele mai diverse legume în grădina lui Aurel

Minusul acestei legume este că dacă s-a copt, se păstrează foarte puţin, dacă nu există condiţii speciale pentru asta.

„Nu am unde o păstra, pentru că ea când se coace, imediat crapă, mai ales când afară sunt 37 de grade. Trebuie frigidere și să fie culeasă mai verzuie, dacă doriţi să o păstraţi o perioadă”, susţine tânărul.

Potrivit lui, frunzele legumei pot fi uscate și folosite pentru a prepara ceai, alţii folosesc seminţele. Pentru iarnă, unii o taie bucăţi și fac infuzie, alţii o consumă cu miere sau o îngheaţă. Dacă ar avea unde le vinde, crede că ar fi în stare să crească tone de momordici, încât ar putea asigura toţi bolnavii de diabet din Moldova cu această legumă.

„O doamnă mi-a spus că i-a scăzut zaharul din sânge cu câteva unităţi, după ce a început să consume leguma. Trebuie însă de mâncat de câteva ori pe zi ca să aibă efecte”.

Aurel este pasionat de grădinărit. Îi place să crească tot ce este diferit de legumele tradiţionale de la noi. Dacă vorbim de roșii, atunci să fie negre, gigant, de tip ardei sau cherry. Crește gulii, despre care ne spune că seamănă la gust cu varza și conţin o cantitate dublă de vitamina C decât aceasta.

Nu livrează la magazine, pentru că nu are solicitări permanente, mai merge din când în când la pieţele din capitală. Susţine însă că pe an ce trece este tot mai greu de vândut minimul pe care-l produce, deoarece pieţele sunt invadate de intermediari și e foarte greu de ajuns acolo.

Nu își dorește nici un fel de ajutor din partea autorităţilor, deși are destule cheltuieli pentru a crește legumele, ar vrea să aibă măcar unde le comercializa. Deși spune că nu are planuri mari pentru viitor, a recunoscut că ar vrea să crească kiwi. Suntem însă siguri că în grădina lui Aurel și mai departe își vor face loc cele mai exotice plante, care pot fi adaptate la clima noastră.

Arina Roșca//Ziarul Agromediainform

‹ adv ›
‹ adv ›

5 Comentarii

  1. Buna ziua. As procura momordica. Domnul Aurel, daca cititi acest mesaj, sau altcineva care cultiva momordica: face-ti va rog legatura cu mine. Va multumesc anticipat.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›