‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMotivul pentru care Moldova pierde anual câteva miliarde de lei

Motivul pentru care Moldova pierde anual câteva miliarde de lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dezastrele naturale provocate de climă aduc Republicii Moldova prejudicii economice anuale estimate de ONU la 2,13% din Produsul Intern Brut, adică câteva miliarde de lei pe an, scrie mold-street.com.

Doar secetele din anul 2007 şi 2012, au cauzat pierderi estimate la circa 12 şi, respectiv, 5 miliarde lei. În acelaşi timp, inundaţiile din 2008 au cauzat ţării prejudicii în valoare de circa 120 milioane de dolari, susţine Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Potrivit MADRM, sectorul agricol este unul dintre cele mai vulnerabile la dezastrele naturale induse de climă, activitățile agricole având o contribuție de circa 14% din PIB și angajând aproape o treime din forța de muncă ocupată.

‹ adv ›

În opinia experţilor de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), crizele afectează în primul rând populația săracă din regiunile rurale și femeile.

„Din cauza evenimentelor catastrofale cu o probabilitate anuală de 0,5%, țara va pierde 10% din PIB pe an. Dezastrele afectează în primul rând, populația care trăiește în zonele rurale, în care sărăcia este de 7,5 ori mai mare decât în orașele mari și femeile, care sunt mai vulnerabile și expuse riscurilor de dezastre”, susţin cei de la PNUD.

Conform scenariilor climatice, în Republica Moldova se așteaptă ca temperatura medie să crească cu 2-3°C până în anul 2050, ceea ce va genera mai multe fenomene climatice acute și, respectiv, o frecvență și o magnitudine sporită a dezastrelor legate de climă.

Republica Moldova a elaborat și aprobat în anul 2014 Strategia de adaptare la schimbarea climei și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. În anul 2020 urmează a fi lansat procesul de elaborarea a Planului Național de Adaptare Doi, finanțat de Fondul Verde pentru Climă și implementat de PNUD.

‹ adv ›

În eforturile de a combate schimbările climatice și de a se adapta la acestea Proiectul EU4Climate, susține guvernele celor 6 țări membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Obiectivul proiectului este de a sprijini elaborarea și implementarea politicilor legate de schimbarea climei și de a contribui la dezvoltarea cu emisii reduse și reziliența climatică a țărilor Parteneriatului Estic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›