Republica Moldova se bucură de o serie de avantaje pedoclimatice și sociale care o fac o destinație ideală pentru dezvoltarea agriculturii ecologice.
Dintre aspectele cheie se enumeră solurile fertile, bogate în humus și substanțe nutritive esențiale pentru creșterea plantelor.
Fertilitatea naturală a solului reduce sau chiar exclude necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice, facilitând astfel adoptarea practicilor ecologice.
Climatul temperat continental al Republicii Moldova, cu veri calde și ierni moderate, este ideal pentru o varietate de culturi agricole.
Precipitațiile și temperaturile favorabile permit un sezon de creștere lung și diversificat, permițând fermierilor să cultive o gamă largă de plante, inclusiv cele aromatice și medicinale care se comportă și cresc foarte bine în condițiile țării noastre.
Aceste culturi sunt specii de plante, cultivate sau spontane, care prin compoziția lor chimică au proprietăți farmaceutice și sunt folosite în terapeutica umană și veterinară.
Domeniul lor de întrebuințare este unul foarte larg și include:
- Gastronomie: ceai, dulceață, condiment, aromatizarea vinurilor, conservant;
- Farmaceutică: calmante, antiseptice, anti-inflamatoare, tincturi, siropuri, balsamuri;
- Industria cosmetică și parfumerie: șampon, creme, șervețele, parfumuri, produse igienice;
- Fitoterapia: aroma terapie, soluții terapeutice;
- Industria ușoară: țesături, coloranți, soluții aromatice;
- Industria construcțiilor și a producerii de mașini: elemente de decor, uleiuri, carburanți.
Cultivarea plantelor aromatice și medicinale în sistem ecologic implică protejarea sănătății și manifestarea grijii față de sol, ape, plante și animale și în final pentru om, prin excluderea utilizării pesticidelor și a fertilizanților sintetici, aplicarea rotației culturilor și a metodelor de prevenire a dezvoltării bolilor și dăunătorilor.
Un avantaj major pentru practicarea acestui sector în sistem ecologic sunt prețurile și deseori profiturile mai mari pentru fermieri.
Aceste culturi cultivate în sistem ecologic în Republica Moldova, includ specii precum lavanda, flori de soc, flori de salcâm, ș.a.
Aceste subiecte au fost discutate în detaliu la ziua câmpului despre cultivarea și piața plantelor aromatice și medicinale ecologice, organizată în data de 14 iunie 2024 de către MOVCA în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) în Moldova în cadrul unei serii de evenimente dedicate promovării agriculturii ecologice.
La eveniment a participat și cel mai mare producător de lavandă ecologică din Republica Moldova- compania „Resendjer”, care au o experiență de peste 20 de ani în domeniu.
Plantele aromatice și medicinale ecologice din Republica Moldova reprezintă o resursă valoroasă, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.
Prin adoptarea unor practici agricole sustenabile și prin valorificarea solurilor țării, fermierii moldoveni reușesc să producă plante aromatice și medicinale de înaltă calitate, apreciate pe plan internațional.
În anul 2022 au fost exportate circa 41 tone de plante ecologice în Franța, Germania și Olanda. Aceasta este o dovadă a angajamentului Republicii Moldova față de un viitor verde și sănătos.
Comentarii