Nămolul de la Staţia de epurare din capitală este bun de utilizat în agricultură. O confirmă cercetătorii Institutului de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe. Furnizorul de apă din Chişinău a hotărât să nu mai arunce nămolul deshidratat, ci să-l ofere agricultorilor în calitate de îngrăşământ bio.
SA „Apă-Canal Chişinău” a încheiat un acord de colaborare cu Institutul de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Până acum, fertilizanţi din nămol au fost împrăştiaţi pe 200 de hectare de terenuri agricole din gestiunea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Într-un comunicat de presă remis de „ Apă-Canal Chişinău” se spune că rezultatele obţinute în cadrul studiului şi testărilor efectuate în comun cu specialiştii AŞM vor sta la baza elaborării avizelor privind utilizarea nămolului pe câmpuri, precum şi la crearea cadrului normativ şi încurajarea fermierilor pentru o mai largă utilizare a acestuia în calitate îngrăşământ organic.
Vestea că îngrăşământul este gratuit îi bucură pe agricultori. Mai ales că îi ajută să facă economii considerabile. „Preţul la îngrăşămintele chimice a crescut. Poate, din anii 90 până acum, de 100 de ori. Eu cred că nămolul, ca şi materie organică, este mult mai benefic pentru sol”, a menţionat Ion Sulă, agronom în satul Costeşti, raionul Ialoveni.
Comentarii