‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNemții vor să răscumpere acțiunile minoritarilor la Sudzucker-Moldova

Nemții vor să răscumpere acțiunile minoritarilor la Sudzucker-Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acționarul majoritar al întreprinderii mixte Sudzucker-Moldova S.A. – Sudzucker Holding GmbH – a anunțat o cerere de răscumpărare obligatorie a 2,83 la sută din acţiunilor emise de compania din Drochia, care la moment sunt în posesia a circa 6.500 de acționari minoritari. Preţul ce urmează a fi achitat de către compania germană pentru o acțiune este de 32,48 lei, de peste 3 ori mai mare decât valoarea nominală (10 lei). În total, pentru această tranzacție, Sudzucker Holding GmbH a pregătit suma de 10 milioane de lei.

A doua încercare în ultimele două luni

Potrivit Mold-Street, aceasta este a doua încercare a companiei germane în ultimele două luni de a intra în posesia titlurilor deținute de acționarii minoritari la societatea din Drochia. În perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017 acționarul majoritar a mai rulat o ofertă de preluare benevolă a acţiunilor. Deși atunci intenționa să procure 3,1% din acțiunile minoritarilor, grupul german a reușit să atragă doar 0,27%, achitând pentru pachetul respectiv 957.000 de lei.

‹ adv ›

La moment, ofertantul deţine o participaţie de 79,38 la sută din totalul acţiunilor Sudzucker-Moldova, iar împreună cu Moldova-Agroindbank (12,37% din acțiuni), cu care operează în mod concertat, controlează 91,75% din capitalul social al emitentului.

Minoritarii sunt obligați să-și vândă acțiunile

Potrivit anunțului, înaintat de ofertant, în conformitate cu Legea privind piața de capital, el „este în drept să adreseze o cerere de retragere obligatorie în termen de cel mult trei luni de la expirarea duratei ofertei de preluare, dacă după derularea ofertei de preluare ofertantul deține singur sau împreună cu persoanele cu care acționează în mod concertat cel puțin 90 la sută din valorile mobiliare ce au constituit obiectul ofertei. Ceilalți acţionari sunt obligaţi la solicitarea ofertantului să vândă valorile mobiliare deţinute la un preţ echitabil”.

‹ adv ›

Preţul de 32,48 lei per acţiune este egal cu prețul oferit acționarilor în cadrul ofertei precedente de preluare benevolă, care reprezintă preţul mediu ponderat de tranzacţionare pe piaţa reglementată în ultimele șase luni anterioare ofertei.

Durata cererii de retragere obligatorie este de şapte săptămâni, fiind cuprinsă între 15 februarie și 5 aprilie.

Afaceri în energetică

‹ adv ›

De notat că Sudzucker Moldova are afaceri și în sectorul energetic. Compania operează o centrală electrică ce funcționează în bază de biogaz, produs din deșeuri organice (borhot de sfeclă de zahăr). Centrala are o putere instalată de 2.4 MW și în anul 2015 a livrat 14.53 milioane de kWt în rețeaua electrică națională (de 12 ori mai mult decât în 2014), arată datele ANRE. Fabrica de biogaz din Drochia are o capacitate de producție anuală de 7,3 milioane tone de combustibil, cu un conținut de 51% de metan.

Rezultate financiare nefaste 

Potrivit ultimului raport financiar, în anul 2015 Sudzucker-Moldova a înregistrat o cifră de afaceri de 1,025 miliarde de lei. Compania a menționat că din cauza condițiilor nefavorabile interne și externe pe piața zahărului, ea a suportat pierderi de 22,45 milioane de lei. Sudzucker Moldova S.A. a afișat pierderi și un an mai înainte, în valoare de 19 milioane de lei, când prețul la zahăr a scăzut cu 12%. Sudzucker Moldova s-a clasat atunci pe locul 5 în tabelul celor mai mari exportatori moldoveni (de pe locul 21 în 2013).

În anul 2014 a fost înregistrată o supraproducție, recolta totală de sfeclă de zahăr fiind estimată la circa 135.600 tone. În anul următor recolta s-a redus cu peste 60% – până la 538.000 tone, arată datele Biroului Național de Statistică.

Pe piața zahărului din Republica Moldova activează trei companii: Sudzucker Moldova (fabrici la Drochia și Fălești), Magt-Vest (fabrici la Glodeni și Dondușeni) și Moldova-Zahar SRL (fabrica de la Cupcini).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›