‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNicolae Crețu: Până a instala panourile fotovoltaice, achitam pe energie lunar 50-60 de mii...

Nicolae Crețu: Până a instala panourile fotovoltaice, achitam pe energie lunar 50-60 de mii de lei, acum nimic

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nicolae Crețu, din satul Costești, raionul Ialoveni deja de 15 ani dezvoltă o afacere în domeniul viticulturii. Pentru a păstra strugurii, a construit un depozit frigorific cu o capacitate de 600 de tone.

Electrician de profesie, antreprenorul a încercat mereu să găsească soluții de a reduce cheltuielile lunare pentru energia electrică. Astfel, a decis să instaleze panouri fotovoltaice. 

În anul 2020, cu ajutorul Proiectului „Livada Moldovei”, a achiziționat 1.200 de panouri solare pentru alimentarea frigiderului cu energie electrică. 

‹ adv ›

Un an mai târziu, a mărit capacitatea centralei fotovoltaice, statul acoperind 50% din costurile proiectului, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, prin intermediul subvențiilor.

În prezent, antreprenorul nu plătește niciun leu pentru energia electrică.

„Până a instala panourile fotovoltaice, achitam câte 50-60 de mii de lei pe lună, iar acum nu plătesc nimic. Investițiile în energia regenerabilă sunt viitorul nostru”, spune Nicolae Crețu.

Prin intermediul subvențiilor, statul acoperă jumătate din investițiile antreprenorilor în sisteme de energie verde prin câteva programe de stat, inclusiv prin subvenții acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

‹ adv ›

Pentru a sprijini reducerea consumului de energie şi a micșora costurile de producere, în 2021, statul a subvenționat proiecte în valoare de peste 13 milioane de lei.

În anul curent, au fost depuse 25 de dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate după data de 30 octombrie, anul curent. 

Care este mecanismul de obținere a subvențiilor? 

‹ adv ›

Potrivit informațiilor Ministerului Agriculturii, subvențiile în energia regenerabilă sunt acordate după criteriul primul venit, primul servit. Cererile se depun la oficiile teritoriale ale AIPA, în perioada 1 februarie – 30 octombrie.

Aceste subvenții sunt postinvestiționale, respectiv antreprenorii trebuie întâi să dea în exploatare instalațiile. Ulterior, pentru investiții mai mari de 400 de mii de lei, dosarele sunt verificate, atât la capitolul financiar, cât și la fața locului. Plata este autorizată în baza actului de inspecție. 

Detalii despre Subvenții pentru instalații de producere a energiei regenerabile.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Bravo doar că se putea mai demult nu trebuia să se ajungă la ce sa ajuns în impasul care îl avem. Acum trebuie de forțat și capitolul de încheiat. Îmi pare foarte rău că de 30 de ani atît de mult sa bătut pasul pe loc …

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›