Secetele tot mai frecvente și condițiile meteorologice imprevizibile impun fermierilor să găsească soluții genetice adaptate și eficiente pentru a-și asigura recoltele.
În aceste circumstanțe, Nicolae Moscalu, fermier din Sărata-Răzeși, raionul Leova, în 2023 a decis să testeze pentru prima dată soiul de grâu Pibrac, cutivându-l pe o suprafață de 20 de hectare.
Soiul Pibrac a fost semănat după premergătorul mazăre, fermierul menționând că asolamentul la fel a jucat un rol important în obținerea recoltei.
Cele 150 de tone de grâu obținute vor fi utilizate pentru înființarea noii culturi – Nicolae Moscalu
Mulțumit de performanțele soiului, Nicolae Moscalu a decis să folosească toate cele 150 de tone de grâu obținute pentru semănatul din acest an.
Avantaje clare ale soiului de grâu Pibrac
Ce ține de avantaje, Nicolae Moscalu menționează că, față de alte soiuri de grâu cultivate tradițional în cadrul întreprinderii, care au oferit o recoltă medie de aproximativ 5 tone pe hectar, Pibrac s-a dovedit a fi superior nu doar în ceea ce privește productivitatea, ci și toleranța la boli.
Un alt aspect important pentru Nicolae Moscalu a fost talia joasă a soiului Pibrac, de aproximativ 80 cm, ce i-a permis să realizeze și fertilizări echilibrate.
Astfel, a utilizat îngrășăminte de tip NPK 16:16:16 și salpetru amoniacal în doze a câte 150 kg/ha, ceea ce a sprijinit dezvoltarea armonioasă a culturii.
Pe lângă grâu, Nicolae Moscalu cultivă și floarea-soarelui și porumb, tot din portofoliul Syngenta.
Vă invităm să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs. Contacte aici.