Zona de Sud a Republicii Moldova este o adevărată oază a diversității naturale. În ultima vreme, turismul de experiență cunoaște un nou nivel de dezvoltare în această regiune a țării.
Rezervația naturală „Prutul de Jos”, recent încadrată în rețeaua de Rezervații Biosferice UNESCO, este una dintre atracțiile principale din această zonă, iar tot mai mulți turiști sunt atrași de aceste locuri magnifice cu tradiții rurale unice, care oferă experiențe turistice de neuitat.
Una dintre agropensiunile de succes din sudul Moldovei este complexul Eco-Village Văleni, din satul Văleni, o destinație turistică obligatorie din raionul Cahul.
În cadrul campaniei #ePosibilAcasă, desfășurată de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, vă prezentăm istoria de succes a antreprenorului Nicu Știrbeț, omul care a fondat complexul Eco-Village Văleni.
Pensiunea Eco-Village Văleni este o afacere cu suflet, înființată la începutul anului 2014 de către tânărul antreprenor Nicu Știrbeț, în nou-creata rezervație a biosferei UNESCO.
Eco-Village Văleni reprezintă o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și a ecoturismului din zonă.
Nicu Știrbeț a pornit această afacere cu o dorință arzătoare de a crea un obiectiv de interes național și internațional, devenind un catalizator al dezvoltării rurale în regiune prin propriul exemplu și bunele practici implementate.
Eco-Village Văleni s-a remarcat prin intensa activitate de conștientizare și dezvoltare a capacităților turistice locale, dar și dezvoltarea infrastructurii locale.
În cadrul proiectului „ReDescoperă Lunca Prutului” au fost instalate indicatoare turistice, foișoare rustice și turnuri de observare a păsărilor pe traseul turistic.
La Eco-Village Văleni au loc diverse seminare și training-uri, iar în sezonul cald se organizează periodic târgurile de meșteri populari, unul dintre puținele puncte din regiunea de Sud unde aceștia pot să-și vândă produsele.
Prin activitățile organizate, Eco-Village Văleni a reușit atragerea unui număr de peste o mie de turiști germani per sezon, interesați să descopere tradițiile milenare ale satului Văleni și bogăția naturii din aceste locuri.
Complexul turistic oferă o gamă variată de produse și experiențe turistice. Gospodarii întâmpină fiecare oaspete bucuroși, cu pâinea și sarea de „bun venit”, și îi invită să viziteze casa–muzeu, care este amenajată în stilul secolelor XVIII-XIX, cu cele trei încăperi specifice: casa mare, bucătăria și camera de locuit.
Oaspeții se pot implica în activitățile tradiționale, cum ar fi munca la războiul de țesut sau pregătirea bucatelor tradiționale.
Eco-Village Văleni organizează o mulțime de activități educative și recreative pentru oaspeții săi, cum ar fi școlile de vară; ateliere de olărit, țesut și gătit; sesiuni de practică pentru studenți, profesori, cercetători; excursii ecologice cu caiacul sau bicicleta prin zona lacului Beleu etc.
Nicu Știrbeț este de părerea că potențialul turismului rural din Moldova este unul extrem de mare, iar dezvoltarea acestui sector ar putea aduce un aport pozitiv și la dezvoltarea economică a țării
Cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Eco-Village Văleni a reușit să dezvolte complexul și să ofere servicii de un nivel foarte avansat pentru turiști.
Nicu Știrbeț continuă dezvoltarea infrastructurii turistice și are planuri mărețe pentru viitorul Eco-Village Văleni.
Aici se planifică dezvoltarea unui complex turistic integrat, cu căsuțe ecologice și facilități turistice pentru aventură, tratament, spa și medicină naturistă, cu scopul de a atrage pentru vizite de durată grupuri mai mari de turiști străini.
Comentarii