‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLicențierea importului de cereale este extinsă pentru încă 3 luni

Licențierea importului de cereale este extinsă pentru încă 3 luni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Perioada de licențiere a importurilor de cereale este extinsă pentru încă trei luni. O decizie în acest sens, a fost luată, astăzi, de Comisia Situații Excepționale (CSE). 

În urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale de către ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în depozitele agenților economici din țară mai există circa 398,34 mii tone grâu de toamnă, circa 1,3 mil tone porumb și 350 mii tone semințe de floarea-soarelui.

Astfel, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență. Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea.

De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă.

Vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.

‹ adv ›

Se constată că una din problemele de bază ale mediului de afaceri din Republica Moldova este lipsa conexiunilor între producătorii de cereale și procesatori.

Crearea lanțurilor valorice fără ambele părți este imposibilă. Astfel, este necesar 

ca producătorii și procesatorii să creeze punți de colaborare și negociere. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține dezvoltarea lanțurilor valorice locale.

‹ adv ›

Achiziționarea și procesarea materiilor prime locale reduc costurile logistice și prezintă un stimulent pentru dezvoltarea economiei localităților noastre. Dialogul dintre producători și procesatori stă la temelia performanței în afaceri.

Menționăm că, din luna octombrie 2023 și până astăzi, nu a fost importat grâu, decât cel pentru semințe/semănat.

A fost acordată licență la importul a circa 1 500 tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 tone sunt destinate industriei cofetăriei (sunt soiuri care nu se cultivă în țară).

La fel, s-a oferit licență pentru importul a 44 tone porumb pentru floricele (popcorn).

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›