Marii consumatori industriali de „materie primă dulce” au propus Guvernului noi reguli de importare a zahărului, pentru a-şi simplifica aducere în Moldova a zahărului ieftin.
Preşedintele Uniunii republicane UniaAgroProtect, Alexandru Slusari, a declarat pentru „INFOTAG” că această iniţiativă a fost enunţată săptămâna trecută într-un articol în presă.
Potrivit spuselor sale, modificarea regulilor de importare a zahărului de import, promovată de consumatorii industriali, „va îngropa complexul zahărului de sfeclă din Moldova”.
„Sfecla de zahăr este cea mai profitabilă cultură de câmp. Dacă vom consulta rezultatele anului 2014, când randamentul mediu pe ţară a depăşit 45-50 t/ha, atunci vom vedea că venitul net de pe un hectar a constituit 8-9 mii de lei ($512-576), ceea ce constituie 40% şi este un indice destul de impunător. Ţin să menţionez că venitul a fost obţinut pe fundalul preţurilor de cumpărare reduse la sfeclă în legătură cu conjuncturii internaţionale a preţurilor la zahăr”, a menţionat Slusari, adăugând că sfecla, totodată, este cea mai costisitoare cultură de câmp.
Şeful UniaAgroProtect afirmă că apreciază articolul privind necesitatea liberalizării pieţei zahărului ca „o batjocură a unei persoane incompetente”.
„M-au îngrijorat două momente. Primul – discutarea din nou a problemei liberalizării pieţei zahărului. În articol se vorbeşte direct despre faptul că marilor consumatori de zahăr le este prevăzută o cotă la importul de zahăr, iar faptul că asemenea import va duce la pierderea surselor de existenţă a zeci de mii de agricultori, precum şi la prăbuşirea complexului zahărului din sfeclă – a fost omis. Şi al doilea moment, că deja se discută despre coordonarea în Guvern a noilor reguli de importare a zahărului”, a spus Slusari.
Potrivit spuselor sale, aceasta vorbeşte despre faptul că în holuri deja există un proiect şi că cineva „încearcă prin căi ocolitoare să-l promoveze în Guvern”.
Şeful uniunii profesionale a agricultorilor a criticat propunerea privind raţionalitatea dea creşte în Moldova broccoli, morcovi şi cartofi.
„Este ridicol, nu putem să sădim în toată Moldova aceste culturi şi să producem morcov şi ciocolată. Iar în ceea ce priveşte cartofii, mai bine ar fi să întrebăm agricultorii din nordul Moldovei, care nu le pot vinde nici cu 1,5 lei per kilogram. Şi asta deoarece Rusia nu le acceptă, iar pe alte pieţe este dificil să vânzi cartofi moldoveneşti”, a menţionat Slusari.
El a relatat că a trimis copii ale acestui articol producătorilor de zahăr din sfeclă pentru ca cei din urmă să fie informaţi despre noua încercare de a aduce în Moldova zahăr, fără a fi verificat că este produs din trestie de zahăr.
Slusari a atras atenţie la faptul că imediat ce în Moldova va apărea zahărul din trestie, producătorii vor începe să aibă probleme cu exportul de zahăr din sfeclă în UE.
„Noi şi acum avem probleme enorme din cauza interdicţiei de a exporta zahăr în Rusia. Importul liber de zahăr în Moldova, fără un control corespunzător a provenienţei, ne va închide şi piaţa Uniunii Europene”, a spus el.
Şeful UniAgroProtect a recunoscut că întotdeauna s-a certat cu producătorii de zahăr în privinţa preţurilor de cumpărare a sfeclei.
„Dar, totuşi, trebuie să fim oneşti şi să recunoaştem că în ultimii cinci ani preţurile la sfeclă s-a majorat dublu. Dacă cu câţiva ani în urmă o tonă de sfeclă cost 300 de lei, atunci în 2014 acest preţ, în pofida unei reduceri, în mediu constituia 630 de lei”, a spus Slusari.
El a atras atenţie la faptul că producătorii de sfeclă sunt unicul sector al agriculturii Moldovei, care deja primăvara ştiu care vor fi preţurile de cumpărare la sfecla din recolta nouă.
Surse din cadrul UniAgroProtect au menţionat reducerea semnificativă a preţurilor la zahăr în Moldova. Dacă în primăvară şi vară preţurile cu ridicata în medie constituiau 10,5-11,0 lei pentru un kilogram, acum s-au redus până la 7,5-7,8 lei şi sunt cele mai mici din ţările CSI şi UE, cu excepţia Ucrainei, unde din cauza colapsului economiei şi devalorizării monedei naţionale nivelul preţurilor nu poate fi luat în calcul.
„Problemele procesatorilor de sfeclă la direct lovesc şi în producători. Fabricile se vor închide sau vor începe să prelucreze trestie, iar producătorii de sfeclă ce vor face?”, a întrebat preşedintele UniaAgroProtect.
Din cauza reducerii bruşte a preţurilor la zahăr în Europa şi regiune, precum şi din cauza pierderii pieţei Rusiei, o pondere semnificativă de zahăr din cele 200 mii tone produse în RM în 2014 vor rămâne nesolicitate sau vor fi comercializate la un preţ nerentabil. În 2014 producătorii de zahăr au garantat gospodăriilor rentabilitatea de producere a sfeclei la nivelul de 35-45%. În multe gospodării recolta a depăşit 65 tone/ha, iar rentabilitatea, respectiv, – 60%.
Comentarii