Noua ministră a Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost prezentată subalternilor săi dă către prim-ministra Maia Sandu, care a menționat că, domeniul agriculturii este foarte important, ceea ce înseamnă că alături de colegii săi, vor depune un efort aparte pentru dezvoltarea acestui sector.
„Aceste sectoare sunt foarte responsabile, dar și cu foarte multe probleme. Vrem să construim condiții optime ca fermierii noștri să poată deveni competitivi, pentru că putem să creștem și putem să ne dezvoltăm pe piața regională și internațională. Avem multe oportunități, dar trebuie să învățăm să le folosim. Ne propunem să creăm oportunități de export și în alte țări. Știm că agricultorii noștri s-au confruntat cu mai multe probleme, dar le vom depăși. Îmi doresc să ajungem în situația în care în fiecare raion să existe două-trei întreprinderi de prelucrare a materiei prime. Ne dorim ca oamenii noștri să rămână acasă, să nu fie nevoiți să plece la munci în Rusia sau Italia”.
La rândul său, noua ministră a promis că va continua implementarea practicilor pozitive în Moldova, ba mai mult, se va strădui să le amplifice.
„60% dintre toate angajamentele Acordului de Asociere țin de ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ne propunem să facem viața la sate mult mai ușoară, cu mult mai multe servicii. Ne propunem să dezvoltăm exportul, să soluționăm problema mediului. Cu eforturi comune vom reuși să aducem Moldova pe piața Uniunii Europene mai multe produse. Vrem să promovăm o agricultură optimă. Abia aștept să ne cunoaștem reciproc, să ne valorificăm potențialul. Sunt deschisă pentru colaborare. Regulile și indicatorii de performanță vor fi puși în capul mesei, vă rugăm să încurajați rudele de peste hotare să revină acasă”, a spus Georgeta Mincu.
D-nă minisrtu, bun venit în familia noastră de agricultori! Am o doleanţă, o propunere: De a reînoi negocierile cu guvernul Poloniei, referitor la creditul de 100 de milioane de euro, care cu cîţiva ani în urmă, se încerca să ni se ofere agricultorilor moldoveni. Erau nişte condiţii foarte bune, fară precedent pentru agricultorii din ţară. Am depus un lucru enorm pentru a acepta acest credit. Ce am în vedere:
1.Ne-am determinat ce ne trebuie.
2.Am găsit firmele ce puteau să ne materializeze proiectul dat. AIPA de atunci, n-a făcut absolut nuci un efort cît de puţin pentru aceasta, deşi era de datoriea lor.(Aşa prevedea condiţia creditului)
3.Am făcut documentaţiea necesară.
a) proectul frigiderului cu toate aprobările instanţelor corespunzătore(arhitect,ecologie, pompieri, e.c.t)
b) planul de afaceri.
c) contracrul cu intreprinzătorii poloneji. Am făcut mai întîi în polonă şi română, apoi funcţionarii de la AIPA au spus, că trebui în engleză şi polonă. Am făcut şi aşa
d) am evalut la Camera de Comerţ preţul bunurilr ce urmau să fie gajate.
Am cheltuit o groază de bani plătiţi oficiale şi neoficiale.
De la AIPA tot supeau: Să aşteptăm alegerile parlamenrtare, apoi cele locale e.c.t.
Că în sfîrşit, nu ştiu care Pim ministru, să declare oficial, că nu va mai fi nimic. Nu va fi nimic, că nu vedeau modalitatea de a primi mită. Contractul se făcea direc între intepizătorii poloneji şi fermieri moldoveni
Mai încerc acum, mai ştii, pote se primeşte ceva. Toată documentaţiea pregătită o mai păstrez.
P.S D-nă, Tatiana Caraman, puteţi să-mi răspundeţi, dacă scrisoare mea va ajunge la destinaţie, adică e în competnţa D-stă. Dacă nu, să ştiu ce fac mai departe.
Vă mulţumesc anticipat!