Calamitățile naturale din acest an au dus la pierderi esențiale de recolte, iar primii care primesc lovitura sunt producătorii din sectorul zootehnic. În această perioadă, aceștia urmau să obțină prima recoltă de furaje pentru animalele din fermă, însă, din cauza secetei și înghețurilor, unii fermieri s-au ales cu pierderi de până la 100% din recoltă.
Producătorii din cadrul Asociației Fermierilor-Producători de Lapte au înaintat mai multe solicitări autorităților, inclusiv președintelui, MADRM, dar și altor instituții de profil, însă până acum, nici una din acestea nu le-a oferit suport.
„În unele regiuni ale țării au fost înregistrate precipitații, însă prea târziu, culturile oricum sunt compromise, iar furajele ce urmau să fie obținute în perioada sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai sunt distruse. Înghețurile din luna aprilie a distrus furajele voluminoase. Dacă producătorii de lapte nu ar fi fost afectați de grindina din anul trecut, starea lucrurilor ar fi fost mai bună. Însă, anul trecut aceștia au fost nevoiți să semene din nou, au luat credite – deoarece statul le-a promis suport, iar acum sunt nevoiți să ducă o parte din vaci la abator pentru a se achita cu băncile”, a menționat pentru Agrobiznes Ana Pancrat, președintele asociației.
Potrivit fermierilor din cadrul asociației, iarba pe câmpurile unde este realizat pășunatul este uscată, astfel aceștia nu au cu ce hrăni animalele.
„Inițial, credeam că ploile vor salva situația, însă, spre exemplu la Edineț, abia ieri a plouat, iar fermierii deja nu mai pot salva culturile. Din cauza secetei toate furajele voluminoase au fost compromise. Vacile se întorc flămânde de la pășunat. Situația excepțională este în întreaga țară, însă băncile solicită plata, animalele vor hrană, iar fermierii nu știu ce să facă în asemenea situație. Toate instituțiile au refuzat să ajute fermierii”, a adăugat Ana Pancrat.
Sectorul zootehnic a înregistrat un declin esențial în ultimii ani, efectivul de bovine reducându-se de la 165,5 mii de capete în 2018 la 120, 5 mii capete în 2020 (datele din luna aprilie), conform BNS.
„Cele mai mari pierderi au înregistrat fermierii din centrul și sudul țării, dar și cei de la nord vor avea recolte foarte scăzute. Primii, nici măcar nu au prima coasă de lucernă. Sperăm, cel puțin să obținem o recoltă de porumb. După ce am înaintat solicitarea către instituții, doar Cancelaria de Stat ne-a oferit un răspuns…și acela negativ. Acestea sunt probleme care nu pot fi amânate pentru mai târziu, necesită soluționare acum. Solicităm, cel puțin, să ne ofere ajutor în dependență de aportul pe care îl aducem în bugetul statului, prin impozitele și taxele pe care le achităm. Nu COVID-19 va distruge sectorul zootehnic, ci indiferența autorităților”.
Amintim că la începutul acestui an, MADRM a declarat una din priorități revitalizarea sectorului zootehnic, însă, potrivit producătorilor de lapte, nici promisiunile făcute în anul 2019 când aceștia au fost afectați de grindină nu au fost încă îndeplinite.
Care zootehnie care vaci mai daca un litru de lapte abia ajunge la 4 lei,peste 2, 3 ani vei intra an sat si domnul ministru va antreba undes vacile.pentru dezvoltarea zootehniei,pentru deschiderea unei ferme an jur de 50,100 de vaci este nevoie de mult capital,de acee de asta au capacitati numai hotii care furat can an codru bani,persoanele cu munca simpla nu au bani,lasa sa se duca domnu ministru la acei care o plantat livezi cu capital furat ei anca mai au bani si prieteni tot ca ei