‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNu vom mai „importa” virusuri și boli vitivinicole din străinătate - Victor Bondarciuc

Nu vom mai „importa” virusuri și boli vitivinicole din străinătate – Victor Bondarciuc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Odată cu lansarea procesului de reabilitarea a pepinierelor, în anii 2000, au fost aduse-n țară o serie de boli vitivinicole care, în străinătate, fie nu se consideră a fi dăunătoare, fie s-au manifestat în condițiile de mediu caracteristice țării noastre, susține șeful Laboratorului Virusologie și Control Fitosanitar din cadrul IȘPHTA, Victor Bondarciuc. Acest fapt, în consecință, a generat calitatea proastă a recoltei de struguri și distrugerea plantațiilor de viță de vie.

„Să luăm de exemplu, cancerul bacterian. Pentru ca tumorile să se manifeste, sunt necesare răni noi, temperaturi joase. Acestea fiind asemeni unor porți pentru o infecție latentă. Cum are loc acest lucru? Agrobacterium, care se află-n plantă în stare latentă, ajunge în rana proaspăt apărută și modifică genetica celulelor care, la rândul lor, o distrug. În rezultat, butașul devine sensibil la condițiile de îngheț sau secetă și piere”.

Pe lângă cancerul bacterian, au fost importate” și boli precum Îngălbenirea aurie (Grapevine flavescence doree MLO) și Înnegrirea lemnului (Bois Noir).

Bondarciuc susține că țările din care se importa masiv material săditor erau: Italia, Franța, Serbia, Germania și Ungaria.

‹ adv ›

Potrivit experților din domeniu, calitatea incertă a materialului săditor (starea fitosanitară, puritatea biologică a soiului) este una din problemele majore ale sectorului viticol din Republica Moldova, iar materialul de plantare de calitate este esențial pentru stabilirea noilor plantații de vie competitive – atât de soiuri tehnice, cât și de masă. Calitatea strugurilor este foarte importantă mai ales pentru strugurii de masă care urmează să fie exportați și urmează să concureze cu strugurii produși în țările europene.

Amintim că, după o pauză de circa 20 de ani, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA) a fondat plantații-mamă de material de categoria biologică „Bază” care va permite viticultorilor să crească recoltele de struguri de calitate. Acest lucru este rezultatul eforturilor specialiștilor IȘPHTA și investițiilor din anii 2016-2018 în valoare de circa 120 de mii USD, oferite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul României pentru reabilitarea laboratorului de multiplicare in-vitro și a serei de aclimatizare a plantelor și dotarea Institutului cu tehnica agricolă necesară. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›