‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
6.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaNu vor la lucru peste hotare. Fac destui bani din afacerea cu zmeură, coacăză...

Nu vor la lucru peste hotare. Fac destui bani din afacerea cu zmeură, coacăză şi căpşuni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Un ban îl putem face și aici, în familie, alături de copii”. Acesta este mottoul de care se conduce familia Tăbăcel din satul Volovița, raionul Soroca, care cultivă de câțiva ani zmeură, coacăză și căpșuni. Acum, soții Tăbăcel au sădit și o livadă de pruni, dar nu se vor opri la asta, căci au idei îndrăznețe pentru viitor.

Totul a pornit de la câțiva ari de zmeură. Apoi, au mai plantat un ar și tot așa au ajuns ca azi să cultive peste 70 de ari de zmeură, coacăză și căpșuni. „De toate câte puțin. Am văzut în altă parte și ne-am întrebat: ce, noi nu o să putem? Ne place munca în agricultură și cred că, dacă muncești, depui străduință, poți trăi onorabil și în țara ta. Nu este neapărat să ne ducem în Spania, Italia ori în altă țară pentru a ne întreține familia”, zice Ana, gospodina familiei Tăbăcel.

Femeia își amintește că ideea de a „scoate” un ban din pământ le-a venit cu încetul. „De la început, am plantat zmeură, după care am spus: hai și puțină coacăză și, de ce nu, și puțină căpșună. Apoi am mai plantat un ar de zmeură, după care încă unul de coacăză, astfel că în prezent am ajuns să cultivăm aproape un hectar”, afirmă Ana.

‹ adv ›

S-au informat din internet

Nu au urmat cursuri de instruire și nici nu au beneficiat de programe de consultanță specială. Singura sursă de informare le-a fost internetul. Au riscat și le-a reușit.

„Din internet am aflat totul – care soi de zmeură, coacăză ori căpșuni este mai bun, cum se cultivă și ce roadă dau. Un avantaj a fost poate și faptul că am plantat puțin, iar pe parcurs ne mai informam, mai câștigam experiență. Doar al treilea an îngrijim aceste culturi, dar, deocamdată, suntem mulțumiți de rodul muncii noastre și de profitul obținut”, susține Ana Tăbăcel.

‹ adv ›

Fructele culese până acum – nu prea multe, pentru că plantele sunt abia la primii ani de roadă – au fost vândute la nordul republicii, dar și în capitală. „Este loc pentru toată lumea pe piață, mai ales că nu există mare concurență”, mai spune întreprinzătoarea.

„Nu am numărat banii câștigați și nici cei investiți”

Gospodina familiei susține că nu au numărat banii investiți până acum pentru că, așa cum au inițiat afacerea, puțin câte puțin, așa și banii au fost investiți. „Am numărat doar prima mie de euro, atunci când am cheltuit-o pentru procurarea butașilor de zmeură. După care am pierdut firul… banilor. Dacă ar fi să rotunjesc suma, cred că ar fi cam la vreo sută de mii de lei”, susține Ana Tăbăcel.

‹ adv ›

Deși sunt culturi nu mai pretențioase decât unele legume, acestea necesită răbdare și multă muncă bine făcută. Cei care vor dori să se apuce de o astfel de activitate, ar trebui mai întâi să aleagă terenul, astfel ca acesta să fie cât mai aproape de o sursă de apă, dezvăluie secretul femeia. Dacă ar fi să dea un sfat celor care ar dori să inițieze o astfel de afacere, întreprinzătoarea ne spune că plantele achiziționate ar trebui să fie de calitate și compatibile cu clima de la noi.

„Până acum, nu am avut irigare. Plantele au crescut și au rodit cu ajutorul ploiței date de Cel de Sus, așa cum au putut. În acest an, însă, vrem să instalăm un sistem de irigare. Vom avea mult mai multă roadă”, ne spune femeia.

Zmeură, coacăză, căpșuni și… prune

Zmeura, coacăza și căpșunile nu sunt singurele fructe dulci care vor întreține familia Tăbăcel. În acest an, soții Ana și Sergiu au plantat și o livadă de pruni. „Am ales cele mai bune soiuri, nu doar prune de masă, dar și de cele care pot fi uscate. Ne place agricultura și, iată, creștem de toate, ca să nu ne plictisim”, conchide, zâmbind, Ana.

Un ban îl putem face și aici, în familie, alături de copii.

Investiții în 70 de ari – 100 de mii de lei

Un kilogram de căpșuni – 30-50 de lei
Un kilogram de zmeură – 25-30 de lei
Un kilogram de coacăză – 35-45 de lei

 

Autor: Galina Munteanu

Sursa: Ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›