Ghenadii Iudin, vicepreședintele Asociației producătorilor de nucifere din Ucraina, a menționat că este necesară o cooperare strânsă între producătorii de nuci din Ucraina și Moldova pentru a asigura suport tehnic și comercial la producerea acestor culturi, scrie East-Fruit.
Astfel, colaborarea va permite determinarea celor mai pretabile soiuri de selecție locală pentru această zonă, plantarea livezilor intensive cu acestea și formarea loturilor comerciale comune de înaltă calitate, pentru a le exporta pe piețele țărilor înalt dezvoltate.
Potrivit lui, în prezent în registrul oficial al soiurilor din Republica Moldova sunt incluse 35 de soiuri de nuci, dintre care 6 sunt de selecție ucraineană. Iar în catalogul similar al Ucrainei, sunt înregistrate 47 de soiuri de nuc, dintre care 10 (circa 21%) sunt de selecție moldovenească.
„Trebuie să contribuim la dezvoltarea de mai departe a acestei direcții. Avem nevoie de un Chandler moldo-ucrainean, un soi-favorit, cel mai potrivit pentru creșterea în condițiile climatice ale regiunii noastre și comparabil după calitate cu soiurile de nuc american”, a explicat Ghenadii Iudin.
Dacă în Moldova și Ucraina vor fi înființate livezi noi cu aceleași soiuri de nuc cu maturare timpurie, va apărea oportunitatea de a stabili parteneriate transfrontaliere pentru exportatorii de la noi din țară și cei ucraineni, în cadrul cărora vor fi mult mai accesibile piețele asiatice, în special, piețele Consiliului de Cooperare al Golfului, unde nucile sunt consumate în cantități mari datorită tradițiilor locale. În aceste țări importul de nuci este în prezent estimat la 420 milioane de dolari, cu o creștere anuală de aproximativ 15%.
Comentarii