Ziua Națională a Vinului, eveniment emblematic al țării noastre, își sărbătorește majoratul. În acest an, sărbătoarea dedicată Vinului Moldovei, sectorului vitivinicol și tradițiilor milenare în vinificație va fi celebrată într-un adevărat Orășel al Vinului. În primul weekend din octombrie (5 și 6) un număr record de vinificatori – 68 de companii vinicole din cele 4 regiuni cu Indicație Geografică Protejată, își vor expune produsele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). În premieră, sărbătoarea va trece dincolo de PMAN, cuprinzând întreg Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” și strada pietonală E. Doga din Chișinău.
Ziua Națională a Vinului (ZNV) este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Primăria Municipiului Chișinău.
Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului:
„Suntem foarte bucuroși că Republica Moldova a reușit să păstreze această tradiție și a reușit să impună standarde de calitate, astfel încât astăzi să fim în top 10 exportatori în lume. Ziua Națională a Vinului este un eveniment dedicat fiecărui moldovean, fiecărui viticultor care muncește în podgorie și care depune eforturi colosale pentru ca produsele noastre să fie de calitate. Tradițional, în primul weekend al lunii octombrie Piața Marii Adunări Naționale va deveni centrul evenimentelor dedicate oamenilor din spatele vinurilor de calitate. În multe sate viticultura a devenit o afacere de familie, de aceea oamenii vor sărbători această frumoasă aniversare împreună cu marea lor familie. Ne propunem să susținem ZNV și în continuare, pentru că ne dorim ca Republica Moldova să rămână pe harta turistică a vinului și oriunde mergem luăm cu noi un cadou – o sticlă de vin și ne bucurăm că avem vinuri de calitate”.
Cea de-a 18 ediție a sărbătorii va fi marcată într-un spațiu mult mai extins, de aproximativ 25 de mii de metri pătrați, iar la organizarea evenimentului participă 1600 de persoane și 15 întreprinderi.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului:
„În inima evenimentului se află sectorul vitivinicol, o comunitate formată și din reprezentanți din sfera educației, a cercetării și dezvoltării, a transferului de tehnologii, care au un aport considerabil la crearea unității vitivinicole din Moldova. Filiera vitivinicolă este în centrul atenției, iar în jurul ei am consolidat mai multe industrii care au tangențe cu vinul: cultura, arta, turismul vitivinicol, gastronomia, produsele regionale, care sunt din ce în ce mai mult prezente în promovarea Zilei Naționale a Vinului. Deja de mai bine de doi ani, am adoptat mai multe măsuri pentru dezvoltarea durabilă a sărbătorii. Am investit în infrastructura de colectare și valorificare a deșeurilor, dar și campanii de sensibilizare a participanților, pentru ca să fie atenți la sursele de energie electrică și apă. Un alt element al dezvoltării durabile este consumul responsabil al vinului de calitate, de aceea, și în acest an, vizitatorii vor fi îndemnați să achiziționeze Carnetul Degustătorului, care include bonuri pentru degustarea vinurilor, tichete pentru călătorie cu transportul public, dar și tichete pentru testarea gratuită a alcoolemiei în sânge. În acest an, fiecare turist ajuns în țara noastră în ajunul Zilei Naționale a Vinului va primi un mesaj SMS prin care va fi invitat să participe la ZNV. Considerăm că un astfel de gest va mobiliza și mai mulți vizitatori să fie prezenți la marea sărbătoare națională”.
Tradițional, în ajunul Zilei Naționale a Vinului, călătorii ajunși în țara noastră vor avea ocazia să descopere Vinul Moldovei de îndată ce trec hotarul. Începând cu săptămâna viitoare, toții pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor fi întâlniți cu o sticluță de vin cu logo-ul „Wine of Moldova” alături de mesajul „Bine ați venit în Moldova!”.
Cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea și o identitate vizuală deosebită, care a fost inspirată din bogăția toamnelor în Moldova, autenticitatea tradițiilor populare și lucrările unuia dintre cei mai mari pictori moldoveni – Mihai Grecu.
Constantin Salagor, reprezentantul agenției de creație:
„Noi am pornit, în primul rând, de la faptul că evenimentul este, de fapt, singura zi națională a vinului și merită să aibă o identitate vizuală pe măsură. Ca repere am luat faptul că moldovenii se mândresc cu vinurile lor, culoarea strugurilor din teasc, culoarea toamnei, a frunzelor, a fructelor, toate aceste împreună ne-au ajutat să ajungem la acest concept vizual. Drept sursă de inspirație ne-au servit lucrările lui Mihai Grecu, modernistul basarabean care în lucrările sale, prin tușa vibrant, arăta un fel de emoții care se transmiteau privitorului. Noi nu trebuie să inventăm ceva nou, să fugim de tradiție, de ceea ce avem bun și cu ce ne mândrim. Identitatea vizuală a celei de-a XVIII-a ediții a fost reinventarea tradițiilor, identificarea celor mai bune elemente și ambalarea lor într-o altă formă”.
Startul sărbătorii va fi dat în Piața Marii Adunări Naționale. La intrările în Orășelul Vinului, pe bulevardul Ștefan cel Mare, va funcționa câte un infopoint, unde vizitatorii vor putea afla informații despre programul evenimentului și vor putea achiziționa Carnetul Degustătorului, dar și materiale promoționale cu identitatea vizuală a evenimentului. Tot aici, oaspeții vor putea să stea în zona de relaxare, iar până la ora 16:00 vor avea ocazia să se bucure de recitalurile mai multor interpreți și formații.
Marea distracție și concertele se vor muta însă pe scena principală din strada pietonală „E. Doga”, pe care vor evolua cei mai îndrăgiți artiști autohtoni și de peste hotarele țării: trupa „Via Dacă”, Pasha Parfeni, formația „Tharmis”, Lupii&Calancea Band, Dj Marcus Lawery, LUIKU (Ucraina), Vița de Vie (România), Niko de Transilvania (România). Vizitatorii vor putea porni în tururi vinicole spre originile Vinului Moldovei, chiar de la infopointul turistic situat pe bulevardul Grigore Vieru (de lângă hotelul Turist).
Pe 5 și 6 octombrie, vino în PMAN să sărbătorim maturitatea celei mai importante sărbători dedicate Vinului Moldovei!
Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, al partenerului general „Moldova Agroindbank” și al Mastercard – cardul de plată al evenimentului.
Comentarii