‹ adv ›
duminică, 20 septembrie, 2020
23 C
Chișinău

O afacere ca la carte: Cum reușește echipa EuroAlun să cultive alun ecologic și furnizeze material săditor altor producători

Recomandate

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

#36. Campania de semănat a rapiței – afectată de secetă. Ce planifică producătorii?

Tradițional, în a doua jumătate a lunii august fermierii încep campania de însămânțare a rapiței de toamnă. Spre regret, acest an este...

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

Tot mai mulți producători sunt în căutarea culturilor profitabile, iar una dintre acestea, de-a dreptul, este alunul ecologic. La moment, avem înregistrați 6 producători de alun ecologic sau în perioada de conversie, iar suprafața totală a plantațiilor este mai mică de o mie hectare. Potrivit cercetărilor, Republica Moldova are premisele necesare pentru cultivarea alunului pe o suprafață de circa 10 mii de hectare.

O afacere de succes la acest capitol a devenit EuroAlun, în doar 3 ani membrii cooperativei au reușit nu doar să planteze peste 200 de hectare de alun dintre care 30 proprii, ci și să devină un exemplu pentru alți producători ce-și doresc să înființeze o afacere în acest domeniu.

O afacere ca la carte începe cu studiul pieței interne și externe

„Mai întâi am studiat piața externă și am efectuat un sondaj în teren pe teritoriul țării pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă producătorii. Am înțeles că alunul este o specie solicitată, în special alunul ecologic, pretabilă pentru producerea în sistemul ecologic, spre deosebire de alte specii pomicole sau vița de vie. Elvețienii susțin că orice volum de producție sau soi de alun certificat ecologic este o soluție pentru producători, chiar dacă au mici carențe de aspect, apreciind foarte mult calitatea interioară a produselor. După ce a fost aleasă cultura, a rămas să alegem pepiniera de unde să procurăm material săditor”, a menționat Sergiu Melnic, reprezentantul EuroAlun.

Drumul spre un material săditor de calitate superioară i-a dus tocmai în Italia, la unele dintre cele mai vestite pepiniere pomicole. Acum 3 ani în urmă a fost plantată prima livadă, tot atunci au depus pentru certificarea ecologică.

„La noi în țară erau doar câteva varietăți pe care majoritatea le cultivau, de aceea am decis să realizăm o vizită în Italia, am ales o pepinieră din nordul țării. Centrul Italiei este specializat în producerea alunului, unde sunt plantate circa 30 de mii de hectare, iar pepinierele de acolo produc material săditor pentru o singură cultură, ceea ce imprimă o și mai mare siguranță și calitate. Pepinierele ce produc în exclusivitate alun acordă o atenție deosebită cercetării și produc material săditor de calitate premium. În anul 2016 am plantat livada de alun, din start am depus la certificare, iar, în curând, vom obține certificarea ecologică a plantației”, a adăugat Alexandr Perjan, director executiv EuroAlun.

„Alunul necesită o abordare profesionistă la plantare”

„Alunul necesită o abordare profesionistă la plantare, dacă doriți să aveți o afacere de succes. Producătorii de la noi, deseori, plantează fără a efectua analiza solului, iar excesul de calcar activ afectează esențial productivitatea. Totodată, trebuie să cunoaștem pH-ul solului, pentru a dezvolta o cultură de succes. Recomandat pentru alun este pH-ul de 6,8-7,3, calcarul activ de până la 8% și o permeabilitate bună a solului. Este foarte important să analizăm riscurile înainte de a planta, până la urmă toți plantează pentru a dezvolta o afacere de succes, nu pentru a produce lemn. Pentru prima plantație am optat pentru un soi mai puțin productiv, dar care produce alune de calitate premium, Tonda Gentile Trilobata, și drept polenizator am ales Tonda Gentile Romana. Totuși, cele mai potrivite sunt varietățile industriale. Alunul se plantează la distanța de 5×5 m pe terenuri neirigate sau 5×3,5 m pe terenuri cu irigare”.

Potrivit lui Alexandr Perjan, întreținerea până la intrarea pe rod a alunului este destul de simplă, sunt aplicate două tratamente cu cupru la începutul și finele sezonului. În anul 2018 Livada EuroAlun s-a extins cu încă 25 de hectare care, de altfel, vor fi și ele certificate eco.

Au ajuns să furnizeze material săditor pentru livezile din țară

După ce am plantat livada, am înțeles că și alți producători întâlnesc probleme la alegerea materialului săditor, lipsa tehnicii pentru livezi, noi nu aveam toate astea ușor disponibile în țară. 80% din producătorii ce doresc să planteze livezi de alun, nu sunt din domeniul agriculturii. De aceea, este deosebit de important de a studia cât mai multă informație și apela la experți din domeniu. Am decis că, învățând și dezvoltându-ne putem ajuta și alți producători din țară. Fiind mai mulți, vom avea succesul garantat pe piața externă. Am început a importa material săditor, apoi am ajuns la concluzia că lipsește și tehnica agricolă modernă pentru realizarea lucrărilor. Astfel, am devenit distribuitori exclusivi în țările CSI a tehnicii pentru recoltarea mecanizată a alunului. Acum, încercăm să aducem producătorii la ideea că este mai ușor dacă se formează o echipă, se colaborează. În acest scop organizăm seminare, oferim pe parcursul primilor 5 ani asistență agronomică, adică tot ceea ce necesită un producător pentru a se dezvolta”.

Recoltarea mecanizată a alunului în Italia

Și dacă unii producători susțin că cele mai bune sunt soiurile autohtone, Alexandru și Sergiu susțin că soiurile italiene nici pe departe nu cedează acestora, rezistă cu succes variațiilor de temperatură, iar datorită climei tot mai calde se adaptează ușor condițiilor de mediu.

„Potrivit unui studiu realizat recent, în fiecare an brâul Mediteranean se deplasează la nord cu 20 km, de aceea plantarea alunului de origine italiană pe teritoriul Moldovei nu este o problemă. Totuși, cred că cele mai potrivite sunt soiurile cu maturare medie sau precoce, ce permit recoltarea mecanizată fără probleme. Varianta optimă de formare a coroanei este tufa, deoarece dacă o tulpină a fost traumată sau  distrusă de insecte, nu pierdem întreaga plantă, ci doar înlăturăm partea afectată. În același timp, înnoirea lăstarilor permite să avem fructe de calitate. În anul 3 deja am recoltat primele alune, dar recoltele importante abia urmează. Optând pentru material săditor de calitate și planificând corect înființarea livezii recoltele obținute vor fi de peste 2 tone per hectar, fără irigare. Aplicăm îngrășăminte foliare admise în agricultura ecologică, administrăm compost, întreținem solul înierbat și tindem spre o producere Ecofriendly”.

Identifică colectori și companii ce prezintă cerere de alune pe piața internațională și ajută și altor producători să comercializeze.

„Dacă avem varietăți diferite, acestea sunt mai greu de comercializat, din cauza formei fructului și calibrului. Calibrul solicitat pe piață este de 12 – 15 mm. Alunele de calibru mai mare sunt solicitate doar de unele fabrici ce produc dulciuri. Însă, înainte de a înființa o astfel de plantație este nevoie de stabilit parteneriate cu astfel de companii ce sunt gata să achiziționeze. În continuare, ne propunem să producem un produs de calitate local, având în spate experiență în domeniu. Vindem doar soiuri adaptate condițiilor, cu o productivitate sporită și dorim să identificăm cât mai mulți producători ce optează pentru producerea calitativă”.

Și, totuși, fiecare producător ecologic are o istorie frumoasă în spate, fie legată de dragostea față de natură, fie de dorința de a promova agricultura ecologică la nivel național.

„Dintotdeauna am fost activiști în domeniul agriculturii ecologice, fiind și membri a asociației EcoLocal. Am participat și la evaluarea producătorilor ce participă la piața EcoLocal, deci, mereu am fost alături de produsele eco. Este mult mai ușor împreună, de aceea și dorim să constituim o forță împreună cu alți producători. Pentru noi, un obiectiv esențial este procesarea. Ne propunem să facem cel puțin procesarea primă, care necesită mai puține cerințe, în care vom implica și alți producători de alune. Este foarte greu să înveți oamenii să lucreze împreună, însă atâta timp cât nu avem suprafețe reprezentative cu recolte suficiente nu vom beneficia de facilități. Totuși, e îmbucurător faptul că, încă avem producători ce nu sunt îmbolnăviți de agricultura clasică”, a conchis Sergiu Melnic.

 

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

Instruire: Cultivarea fructelor în regim ecologic

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului sunt invitați la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

Pentru prima dată, va fi lansată pe piață făină autohtonă ambalată certificată eco

O bună parte din producătorii de cereale eco mizează pe exportul acestora, mai puțini stabilesc contracte cu brutăriile sau fabricile autohtone. Astfel,...

După 3 decenii de agricultură convențională, face agricultură ecologică – istoria lui Vasile Popa

De peste 35 de ani, Vasile Popa explorează tărâmurile agriculturii. De la producerea legumelor pe câteva hectare, la extinderea suprafețelor, speciilor cultivate...

Boincean: Anii secetoși vor fi mai frecvenți. Am intrat într-o etapă nouă în agricultură

Încălzirea globală are impact asupra tuturor activităților economice și cu, precădere, asupra agriculturii. Totodată, tot agricultura este unul din motivele care cauzează...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

Antonina Tocarenco – producătoarea care reușește să furnizeze mirodenii și fructe de pădure eco restaurantelor de top din țară

Aparent, mirodeniile sau pomușoarele ce cresc în pădure trezesc mai puțin interes consumatorilor, mai ales că supermarketurile și magazinele din țară sunt pline cu...

VIDEO. Mulcirea solului – rolul și avantajele

Mulcirea solului constă în acoperirea suprafeței solului cu materiale naturale sau artificiale. Datorită mulciului, nu se dezvoltă buruieni, se reduce consumul de...

Analiza solului. Ce soluri sunt potrivite pentru agricultura ecologică

De multe ori, producătorii începători își inițiază afacerea pe care și-o doresc pe terenurile de care dispun, fără a analiza dacă acestea sunt potrivite...

Top 3 localități din Moldova cu cele mai mari suprafețe ecologice

Produsele ecologice devin din ce în ce mai solicitate pe piețele externe, iar tot mai mulți producători din țară înțeleg acest lucru și trec...

Producător de cașcaval 100% natural: Susțineți entuziasmul celor care luptă pentru a vă pune pe masă produse naturale!

Se spune că, fiecare eșec este un pas pregătitor pentru succes, iar schimbările ce parvin în viața noastră nu sunt întâmplătoare. Cel puțin, problemele...