‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 18 decembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePentru prima dată în Moldova a fost lansată piaţa eco

Pentru prima dată în Moldova a fost lansată piaţa eco

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deschiderea Pieței EcoLocal, care a avut loc la data de 30 iunie curent, a reunit producătorii de produse ecologice din întreaga ţară și își propune să creeze o platformă de comunicare directă dintre fermier și consumator.

Tamara Şchiopu, preşedintele asociaţiei EcoLocal, una dintre organizatorii acestei pieţi, crede în succesul acesteia şi speră că această practică va fi preluată în întreaga ţară.

„Am organizat această piaţă cu scopul de a promova produsele eco şi a prezenta consumatorilor direct producătorii. Mă ocup cu creşterea produselor eco, cum ar fi aloe, pomuşoare şi scriu diverse recete pentru acestea. Piaţa este deschisă pentru toţi producătorii, ce dispun atât de materie primă, cât şi de produse prelucrate. Orice potenţial consumator doreşte să cunoască originea produsului, iar piaţa eco deschisă astăzi, le oferă această posibilitate. Aş recomanda oamenilor să vină şi să susţină producătorii autohtoni. În prima zi avem 24 de participanţi, iar pe viitor sperăm să fie mai mulţi. Proiectul este de lungă durată şi va fi organizat în fiecare sâmbătă, până în perioada rece a anului”, a spus Tamara Şchiopu.

‹ adv ›

Igor Golban, producător din satul Carahasani, raionul Ştefan Vodă, care se ocupă cu creşterea produselor eco de 13 ani, spune că participarea la acest iarmaroc îi oferă posibilitatea de a-şi promova produsele.

„În cadrul gospodăriei creștem migdale, nuci şi cătină eco, aceste culturi fiind certificate, însă mai producem ulei presat la rece, făină degresată şi fructe uscate. Am înfiinţat o plantaţie de nuc în 2005, apoi în 2007 una de migdal şi în 2010, cătina, beneficiind de suportul mai multor proiecte. Avem o afacere de familie, angajăm zilieri doar la recoltare. Este pentru prima dată când particip la o astfel de piaţă şi sper să ne promovăm produsele noastre prin intermediul acesteia”, a menţionat producătorul.

Ina Căpăţână, membră a cooperativei de întreprinzători MoBerry, este adepta unei alimentaţii funcţional sănătoase şi-şi doreşte promovarea acesteia prin intermediul pieţei eco..

„Suntem cinci producători din diferite regiuni ale Moldovei şi am format această cooperativă cu sediul în Ialoveni, pentru a gestiona mai uşor produsele şi a facilita procesarea acestora. Scopul nostru este de a promova o alimentaţie funcţional sănătoasă, iar produsele nu conţin conservanţi sau aditivi alimentari. Fabricăm deserturi din fructe şi pomuşoare deshidratate, mere, cireşe amare ce pot înlocui dulciurile mai puţin benefice pentru organism. Participăm la acest târg pentru a promova produsele şi a oferi posibilitate clienţilor de a le gusta”, a spus Ina Căpăţână.

Bejenari Angela, producător ecologic de pomuşoare şi legume din Donduşeni, ne-a comunicat că este încântată de ideea organizării unui astfel de iarmaroc și planifică să participe activ în fiecare sâmbătă.

„Sunt mulţumită de evenimentul organizat şi de interesul consumatorilor faţă de aceste produse, astfel, într-o oră am vândut toate fructele și legumele. Cu ajutorul acestei pieţi realizarea produselor va fi mai uşoară. A fost o zi de încercare, însă văzând interesul consumatorilor faţă de produse, voi participa de fiecare dată. Dispun de 3 hectare de căpşun, 2 hectare de zmeură, 0,5 hectare de agriş şi coacăz şi o seră cu suprafaţa de 30 de ari în care creştem legume. Cred că această piaţă va avea succes şi numărul consumatorilor de produse eco va creşte”, a conchis Bejenari Angela.

‹ adv ›

Piața EcoLocal Farmers’ Market este fondată de către un grup de voluntari și producători autohtoni, care doresc să contribuie la bunăstarea populației locale. Piața susține întreprinderile alimentare locale, fiermierii și producătorii artizani care vor comercializa produsele sale într-un format autentic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›