‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO familie din Moldova a înființat o podgorie în SUA ce ar putea fi...

O familie din Moldova a înființat o podgorie în SUA ce ar putea fi declarată „podgoria de la cea mai mare altitudine din emisfera nordică”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O familie de moldoveni stabilită în SUA a înființat o podgorie ce ar putea fi declarată oficial podgoria amplasată la cea mai înaltă altitudine deasupra nivelului mării din emisfera nordică – 7200 ft (2194 m).

Plantația a fost înființată în Colorado Springs (Colorado, SUA). Potrivit informației Anghelinei Taran, experta proiectului Wine and Spirit, proprietarii planifică să construiască și o cramă.

Până acum, podgoria comercială amplasată pe cea mai înaltă altitudine din emisfera nordică este declarată Stone Summit Vineyard din California, care se află la 6.750 ft.

‹ adv ›

Pentru noii eroi ai posibilului record (încă nu oficiali), Sergiu și Daniela Boțolin, viticultura și vinificația este o mare pasiune, dar, totuși, la nivelul unui hobby, pentru că amândoi sunt după specialitate chirurgi practicieni.

Sergiu Boțolin spune că dragostea față de viticultură o are din copilărie. Chiar dacă părinții săi nu erau viticultori, mereu au cultivat vița de vie în apropierea casei.

„Înainte de a planta vița de vie, am făcut multe cercetări. În prima iarnă am analizat soarele și vânturile. Terenul nostru este situat la o altitudine de 2194 m deasupra nivelului mării. Din această cauză, există unele condiții nefavorabile pentru cultivarea culturilor. Oficial, pământul nostru se numește semi-desert de mare altitudine. În primul rând, aici sunt puține precipitații – până la 400 mm pe an. Și sunt foarte instabile, așa că este necesar să se aplice irigarea prin picurare”, povestește Sergiu.

Din cauza climei problematice, alegerea soiurilor finale potrivite de viță de vie încă urmează a fi realizată.

„Încă experimentez cu diferite soiuri de struguri. Vreau să găsesc soiuri care să înflorească târziu – nu mai devreme de 20 mai, pentru ca plantele să nu înghețe; care va avea timp să se coacă în 120 de zile; din care poți face vin bun. În primăvara anului 2017, am plantat primele trei rânduri din soiurile Valiant (din grupul Isabella, considerat unul dintre cele mai rezistente la îngheț), Itasca, La Crescent și La Crosse.

Apoi – Frontignac, Frontignac-gris și Frontignac-blanc, ultimele două nu au prins rădăcini. Am plantat și alte soiuri în scop de testare (Prairie Star, Reds – Marquette, Marechal Foch, Landot Noir, Oberlin Noir, Leon Millau, Regent, Dove)”.

‹ adv ›

Tinerii au construit o pivniță moldovenească și în fața intrării acesteia – o sală de degustare în stil moldovenesc – Casa Mare, așa cum se obișnuiește în fiecare sat moldovenesc.

Prima recoltă a fost obținută în 2021. Totuși, vinul de calitate încă urmează a fi obținut.

„Daniela are un vis. Dacă obținem un vin bun, atunci via noastră poate deveni oficial podgoria amplasată la cea mai înaltă altitudine deasupra nivelului mării, din emisfera nordică”, a conchis Sergiu Boțolin.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›