‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriO femeie din Ungheni creşte în grădina sa un fruct tropical

O femeie din Ungheni creşte în grădina sa un fruct tropical

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe lângă roşii, ardei sau pătrunjel, în grădina Domnicăi Moraru din Ungheni creşte şi momordica sau castravetele amar, cum mai obişnuiesc alţii să-l numească. Este un fruct tropical din ţările asiatice, dar iată că din primăvara anului curent şi-a găsit loc şi în această gospodărie. „Am auzit că fructul ajută la profilaxia mai multor boli şi că înlocuieşte insulina pentru cei care suferă de diabet zaharat. În general este bun pentru sănătate, o ştiu pe exemplul propriu”, spune Domnica Moraru. Seminţele, să nu credeţi că pot fi găsite atât de uşor. Femeia povesteşte că i le-a adus fratele ei tocmai din India.

Primăvara aceasta, ungheneanca a semănat momordică pentru prima dată în sera sa, iar vara deja a strâns prima roadă – nişte fructe cărnoase în formă alungită, de culoare galbenă şi care au un aspect noduros. Nu este o cultură dificilă, zice Domnica. Doar că are nevoie să fie udată din plin, de temperatură constantă şi de un spalier, pentru că planta se caţără la fel ca cea de castravete.

Ea are planuri ca să-i încerce rezistenţa la temperaturile de pe meleagurile noastre, iar de vor creşte solicitările, chiar şi suprafaţa serei ar putea să o mărească.

A apărut cu momordica pe piaţă, iar reacţiile oamenilor nu s-au lăsat aşteptate. Unii din curiozitate se apropiau, se interesau ce este, alţii, după ce primeau sfaturile şi explicaţiile de rigoare, le procurau. În timp ce purtam discuţia cu crescătoarea de momordică, Galina Rusnac din Măcăreşti s-a oprit la taraba femeii şi s-a arătat interesată de acest fruct: „Aş vrea să ştiu la ce ajută, dacă poate să-mi rezolve problemele de sănătate. Am să mă mai interesez şi la medic dacă pot să o folosesc”. Vânzătoarea zice că, de altfel, pe toţi cumpărătorii săi îi îndeamnă să solicite şi sfatul medicului atunci când decid să întrebuinţeze fructul tropical.

Domnica Moraru le explică tuturor celor care o întreabă ce e momordica, ce proprietăţi are şi cum poate fi folosită. „Nu doar seminţele din fruct putem să le folosim, ci şi coaja, iar ca să fie cât mai eficient tratamentul trebuie să urmezi cu stricteţe cele trei prize pe parcursul zilei”, spune ungheneanca. Dânsa a mai făcut şi o tinctură din fructul cu origini tropicale: „L-am rupt în bucăţi, apoi am adăugat alcool. Tinctura a stat la întuneric trei săptămâni, după care poate fi consumată o lingură cu jumătate de oră înainte de masă”.

Pe internet găseşti multă informaţie despre momordică. Se spune că au fost realizate şi studii clinice care au demonstrat că „are o acţiune insulinică, adică sporeşte secreţia de insulină la nivelul pancreasului. Având această virtute, momordica poate fi utilizată şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat, este reminalizantă, vitaminizantă, antibiotică, antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar, antiparazitară şi e un foarte bun antioxidant. În fitoterapie sunt utilizate frunzele şi fructul”. Se mai spune şi că planta este contraindicată să fie consumată de femeile însărcinate, cele care alăptează şi copiii cu vârsta sub 5 ani.

‹ adv ›

Marina Bulgar//Unghiul.info

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›