Agenția Rezerve Materiale (ARM) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne anunță despre organizarea unei noi licitații pentru procurarea grâului alimentar în rezerva de stat. Aceasta, după eșecul precedentei licitații, anunțate la mijlocul lunii august 2022, la care nu a fost depusă nicio ofertă.
De această dată, însă, Agenția Rezerve Materiale anunță că a decis inițierea procedurilor de negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare privind cercetarea grâului alimentar în rezervele de stat, scrie Mold-street.
În anunț se precizează că, la procedura de negociere pot participa toți operatorii economici, având posibilitatea de a depune oferta pentru un singur sau mai multe loturi, iar producătorii agricoli care dețin cantități mai mici de grâu alimentar, se pot asocia pentru a întocmi și depune oferta sa.
În rest, condițiile au rămas aceleași, deși în cadrul ședințelor de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a Asociațiilor producătorilor agricoli s-a menționat că prețul oferit este prea mic, de doar 4,8-4,9 lei (fără TVA) pentru un kilogram, la noua licitație acesta a rămas neschimbat.
A fost menținută și divizarea procedurilor în opt loturi, cu cantități cuprinse între 2.000 de tone și 6.965 tone de grâu alimentar.
Valoarea estimativă totală a celor 41.715 tone de grâu alimentar, ce urmează a fi asigurată pentru completarea rezervelor de stat, este de 201,6 milioane lei (fără TVA), respectiv, prețul pentru o tonă de grâu ar fi de 4.832,7 lei sau 4,83 lei pentru un kilogram.
Astfel, prețul oferit de ARM este cu circa 25% mai mic decât cel de export în condițiile DAP Constanța, care, săptămâna trecută, a fost între 330 și 340 de euro pentru o tonă.
De menționat că, la bursa Euronext prețurile la grâu sunt mai mari cu circa o treime, decât cele propuse către Agenția Rezerve Materiale.
Comentarii