Alunul este o cultură de perspectivă, o spun specialiștii, iar doritorii de a înființa o astfel de plantație devin din ce în ce mai mulți. Acesta fiind o cultură mai puţin pretenţioasă, poate aduce profit înalt şi stabil pe parcursul mai multor ani.
Agrobiznes a discutat cu o tânără familie, Corina şi Viorel Novac, care au avut curajul să înfiinţeze o livadă de alun şi nu se vor opri doar la aceasta. Au depus multă muncă şi au investit bani, iar prima roadă va fi culeasă deja, în anul viitor.
„Am început afacerea în anul 2015, când am cumpărat pământul şi tot atunci am plecat cu soţul în Italia pentru a participa la instruiri şi a ne informa despre cum trebuie plantată corect o livadă de alun. Ne-a interesat mai mult aclimatizarea soiurilor, pentru că clima este puţin mai diferită. După acest seminar, am decis să procurăm puieţii din Italia şi anume soiurile Tonda Gentile Romana şi Tonda Gentile Trilobata, originare din Nordul Italiei. Inițial, planificam să sădim 5 hectare, însă pe parcurs am plantat 8 ha. Am importat 2462 de pomi”, ne-a spus Corina Novac.
Au apelat la specialiştii italieni pentru a afla care sunt paşii pe care ar trebui să-i urmeze şi au ales cele mai optime variante. Astfel, pomii sunt crescuţi sub formă de tufă, iar în viitor vor avea şi irigare.
„Am ales pentru pomi forma de tufă, deoarece astfel planta are mai multe tulpini şi în cazul atacului unei boli mai severe putem tăia partea distrusă fără a înlătura planta în întregime. Nu dispunem de irigare, dar dorim să instalăm sistemul cât de curând va fi posibil. Puieţii au fost procuraţi cu 4 euro/pom. S-au prins şi adaptat foarte bine la condiţile din zona noastră, dintre toţi, doar 4 s-au uscat în timpul verii. Considerăm că, soiurile alese sunt unele dintre cele mai pretabile soiuri pentru condițiile din Republica Moldova”, a explicat Viorel Novac.
Şi-au început afacerea din banii proprii şi au beneficiat de suport de la IFAD. Ne-au comunicat că, nu au întâlnit probleme în timpul vegetaţiei alunului, iar dacă şi au fost mici provocări, le-au soluționat rapid.
„ Nu ne-am confruntat cu probleme la această cultură, plantele au fost puţin atacate de făinare, în primul an de la plantare, iar din dăunători am depistat gărgăriţa mugurilor. Însă, produsele de uz fitosanitar disponibile pe piaţa noastră au făcut faţă provocărilor şi au combătut rapid patogenii. Nu dispuneam de un tractor cu care să prelucrăm solul, astfel, am solicitat şi am beneficiat de un grant din partea IFAD”, a adăugat producătoarea.
Planifică să planteze încă 18 hectare de alun şi chiar să înfiinţeze o pepinieră pentru a asigura cu material săditor producătorii din ţară. Și asta nu e tot, în curând vom găsi pe rafturile magazinelor pastă şi ulei produse din alunele recoltate din livada familiei Novac.
„Puieţii se plantează în noiembrie, astfel vom avea propriul nostru material săditor, chiar de la noi din livadă. Cel mai important, pomii vor fi deja aclimatizaţi. Iar peste un an vom crea o pepinieră, în care pentru început vom creşte 25 de mii de puieţi, pe care sperăm să-i realizăm pe piața locală. Nu intenționăm să cultivăm alte soiuri, deoarece suntem siguri în acestea, mai ales că cele din zonele mai calde pot îngheţa. La fel, ne dorim să deschidem o secţie de prelucrare, în care vom decoji alunele, dar și o secție de producere a pastei şi uleiului”, a conchis producătorul.
Nu au contracte stabilite, dar sunt siguri că vor găsi piaţa pe care să-şi realizeze produsul. Se orientează spre ţările UE şi speră că acolo vor avea succes.
„Preţul de realizare a alunelor în coajă este de 50-80 de lei/kg în dependenţă de soi, calitate. Iar alunele decojite sunt cumpărate cu 9-15 euro/kilogram. Vorbesc despre piaţa UE, unde ne dorim să vindem produsul. Iar pentru cei ce vor să înfiinţeze o astfel de afacere am doar o recomandare: planificaţi-vă cheltuielile şi nu renunţaţi după primul eşec pe care o să-l aveţi. Acest mediu necesită curaj şi desigur bani”.
Piaţa europeană este o piaţă deschisă pentru producătorii de alun din Republica Moldova. Iar preţul propus confirmă rentabilitatea acestuia. Deţinând cantitatea și calitatea corespunzătoare, alunele pot fi exportate peste hotare.
Comentarii